Oporba traži opoziv Beroša: Sustav ne funkcionira, odgovornost je i na premijeru

Oporba traži opoziv Beroša: Sustav ne funkcionira, odgovornost je i na premijeru

Podijeli

Saborska oporba uputila je u saborsku proceduru Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. Inicijativu su potpisom podržali svi oporbeni klubovi osim Kluba Hrvatskih suverenista koji su ipak su najavili da će glasati za opoziv ministra, kaže čelnik SDP-a Peđa Grbin.
“Razlozi za opoziv su jasni”, napominje Grbin.

“Nagomilani dugovi u zdravstvu zbog kojih je bolnicama u jeku pandemija obustavljena isporuka lijekova, ogromni problemi sa sustavom cijepljenja. Uz to, saznajemo da postoje i indicije, u najboljem slučaju, za pogodovanje u izradi sustava Cijepi se”, nabrojao je Grbin sve “Beroševe grijehe”.

Spomenuo je Grbin i sumnjive javne nabave u Ministarstvu te namještene natječaje.

“Ministarstvo zdravstva naprosto ne funkcionira, reformi nema. Koliko se to odražava na život i zdravlje ljudi najbolje se vidi zadnjih dana na slučaju Klinike za tumore gdje građani oboljeli od teških malignih bolesti ne mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu skrb”, rekao je Grbin.

“Beroš mora otići, ali njegov odlazak nije dovoljan”, dodaje Grbin. S njim se slaže i zastupnik Mosta Nikola Grmoja koji napominje kako je odgovorna cjelokupna Vlada.

“Jasno je da se svi mi u oporbi ne slažemo oko toga u kojem smjeru treba ići oko reforme zdravstvenog sustava, ali se svi slažemo da su nam promjene potrebne i da je hitno potrebno krenuti u njih”, napominje Grmoja.

“Zdravstvo je previše ispolitizirano”, istakuno je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta, a Sandra Benčić iz platforme Možemo! pak tvrdi kako je “odgovornost najviše na premijeru Plenkoviću”. Benčić napominje kako ministri ne donose samostalne odluke u Vladi te da su izabrani po načelu lojalnosti premijeru koji je u konačnici taj koji donosi sve odluke.

“Našeg premijera ne može ekskulpirati neznanje na koje se često poziva. Ako Plenkovićev krimen nije sudjelovanje u tim aferama, onda je svakako njegov krimen njegovo neznanje, nereagiranje i činjenica da, ako nema te informacije, ne može ovom zemljom kompetentno upravljati”, zaključuje Benčić.

Rasprava o prijedlogu oporbe mora se održati najkasnije u roku od 30 dana od danas, a o tome kad će se zaista i naći pred saborskim zastupnicima, odlučit će predsjednik Sabora.

Podijeli