Održana 2. sjednica Skupštine Međimurske županije

Održana 2. sjednica Skupštine Međimurske županije

Podijeli

Održana je 2. sjednica Skupštine Međimurske županije. Vijećnici su osvojili Prijedlog Odluke o naknadama predsjedniku, potpredsjednicima, vijećnicima i članovima radnih tijela županijske Skupštine.

Predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina naglasio je kako se jedne točke odnose na završetak konstituiranja skupštinskih odbora i vijeća, a druge su točke važne za funkcioniranje i rad županijske Skupštine te same Međimurske županije.

Konsolidirani dio proračuna iznosi 860 milijuna kuna u koji su uključene plaće profesorima, liječnicima i slično, dok je sami proračun županije nekih 200 milijuna kuna. Tako se na početku radnog dijela sjednice raspravljalo o njegovom prvom rebalansu, odnosno izmjenama i dopunama.

Također neka su sredstva raspoređena prema potporama u gospodarstvu i poljoprivredi. Isto tako, povećani su troškovi tijekom ove godine zbog organizacije akcija cijepljenja. Posavec je dodao kako je Međimurska županija jedna od rijetkih županija koja u ovom trenutku nije zadužena.

Što se tiče godišnjeg izvršenja proračuna za prošlu godinu, od 43 ustanove koje su vezane uz proračun, 8 ih je poslovalo s manjim prihodima među kojima su se našle Županijska bolnica, Zavod za hitnu medicinu te Zavod za javno zdravstvo, što je i logično s obzirom na pandemiju koronavirusa. S druge strane, kada se pogleda ukupno dugovanje međimurskog zdravstva, ono čini 1,1 % dugovanja na državnoj razini što bi se u narednom razdoblju trebalo sanirati. Župan Posavec osvrnuo se na ustrojstvo i djelokrug rada upravnih tijela Međimurske županije.

Na sjednici je odlučeno i kako se smanjuje naknada svim članovima Skupštine Međimurske županije.

Vijećnicima po sjednici ostaje isti iznos naknade kao i dosad, 900 kuna, dok se predsjedniku Skupštine naknada smanjuje, pa će Dragutin Glavina, umjesto 3 000 kuna koliko je primao njegov prethodnik, po sjednici dobivati 1 750 kuna, što je manje nego je u prošlome mandatu dobivao kao potpredsjednik Skupštine. Prihvaćen je i Prijedlog Odluke o 1. izmjeni odluke o specijalističkom usavršavanju zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Međimurska županija za petogodišnje razdoblje čime su odobrene 54 specijalizacije i 12 subspecijalizacija.

Podijeli