Od sutra obavezna zimska oprema na vozilima!

Od sutra obavezna zimska oprema na vozilima!

Podijeli

Od sutra, 15. studenog do 15. travnja obavezno je korištenje zimske opreme na vozilima. Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Na području Međimurske županije je zimska oprema obavezna na tzv. „zimskim dionicama javnih cesta“, točnije na dionici autoceste A-4 od graničnog prijelaza Goričan do mosta na rijeci Dravi te na državnim cestama od graničnog prijelaza Goričan preko Čakovca do Varaždina, od graničnog prijelaza Trnovec do Nedelišća te od graničnog prijelaza Mursko Središće preko Šenkovca do Čakovca.

Nakon ugodnih jesenskih dana, mogu se očekivati nagle promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom. Uskoro će nastupiti zimski uvjeti na prometnicama, koji nam uz kišu i maglu donose snijeg i ledenu kišu. Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

Međimurska policija poziva vozače na oprez i prilagođavanje uvjetima na cesti. Kolnik je vlažan, sklizak i hladniji zbog čega je i prijanjanje guma na podlogu znatno otežano, produžen je zaustavni put prilikom kočenja, a na takvom kolniku vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom, slijetanja s kolnika ili prelaska na drugi dio kolnika te sudara s vozilima iz suprotnog smjera. U takvim uvjetima je prije vožnje potrebno dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu.

Kazne za nepoštivanje ove odredbe kreću se od 1 000 do 15 000 kuna.

Podijeli