Obilježena 96. godišnjica rođenja pučke umjetnice Monike Orehov – Mune iz Dekanovca

Obilježena 96. godišnjica rođenja pučke umjetnice Monike Orehov – Mune iz Dekanovca

Podijeli

Načelnik Općine Dekanovec Ivan Hajdarović i njegov zamjenik Vladimir Jambrošić molitvom i paljenjem svijeća na grobu Mune Orehov iz Dekanovca obilježili su  obljetnicu rođenja te svestrane pučke umjetnice. Bila je pravi kulturni djelatnik široke kreativnosti i raznolikosti u svojem umjetničkom stvaralaštvu.

Pisac pučke poezije i šaljivih pripovijesti, pjevačica međimurskih i crkvenih popijevki, dugogodišnja voditeljica dramske, pjevačke i plesne grupe kulturno umjetničkog društva i čuvarica Andrašecove glazbene i književne baštine. Ljubav prema glazbi otkriva u ranoj mladosti slušajući na misnim slavljima Florijana Andrašeca i njegov crkveni zbor. Tu dobiva i nadahnuće za pjevanjem svetih pjesama i vjernicima otkriva svoj prelijepi  glas koji će ovim crkvenim prostorom odzvanjati nekoliko desetljeća.

Vjerojatno najviše vokalne domete, ostvarivala je godinama u Nedelišću na „Međimurskim popijevkama“, već tradicionalne glazbene manifestacije izvornih pučkih popijevki iz Međimurja. I tu, zbog vjernosti originalnoj  izvornoj noti i narječju, biva nagrađena kao najvrjednija čuvarica međimurske pjesme.  Na putu istraživanja uspjela je ostati svoja, originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju, jedna od najvećih dama izvorne pučke poezije. Bila je ovo 96. godišnjica njezinog rođenja.

(Alen Fuš)

Podijeli