Obilježena 28. obljetnica akcije Maslenica, Milanović napustio svečanost zbog obilježja ‘ZDS‘

Obilježena 28. obljetnica akcije Maslenica, Milanović napustio svečanost zbog obilježja ‘ZDS‘

Podijeli

Obilježena je 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maselnica. Prva je to velika oslobodilačka akcija Domovinskog rata, kada je ’93. godine, u tri dana, oslobođen veći dio zadarskog zaleđa. Nakon te akcije ponovno je prometno povezan sjever i jug zemlje. No, važnost Maslenice pala je u drugi plan jer je obilježavanje uzurpirao politički incident.

Predsjednik Zoran Milanović napustio je obilježavanje operacije Maslenice u Zadru jer su neki od sudionika nosili ustaška obilježja, točnije majice s natpisom ”Za dom spremni”. Kada je to uočio, predsjednik je odbio sudjelovati u daljnjem programu obilježavanja, a povukao je i admirala Roberta Hranja i sve vojne zapovjednike. Na obilježavanju je, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ostao ministar obrane Mario Banožić.

“Gledajte ovako, imate službeni protokol i prema riječima organizatora pojavili su se ljudi koji nisu bili dio službenog protokola. Ja nikada nisam cijenio samovolju, pa tako neću činiti ni sada. Samovolja je nešto što nas je koštalo, pa i u samoj Maslenici, ljudskih života. Kasnije nas je koštala i u nekim drugim operacijama, da smo u međunarodnom svjetlu došli u nekakve momente koji su nanijeli sjenu nad kompletan Domovinski rat.” poručio je Banožić.

Osobe sa spornim majicama navodno su pripadnici HOS-a, koji nisu bili pozvani u službeni protokol jer je iz svake udruge Domovinskog rata pozvan samo po jedan predstavnik. Potvrdio je to i zadarski župan Božidar Longin, koji se na ovoj temi nije htio previše zadržavati.

“Ja ne bi nikako dopustio da išta poremeti ovaj veliki dan. Nažalost izgleda da pijetet žrtvi i ovaj veliki dan pada u drugi plan zahvaljujući ovakvim nekakvim potezima. Ja mislim da ničiji ego, ni lijevi ni desni, ne bi trebalo biti iznad poginulih branitelja i proslave akcije Maslenica.”

Tajnik udruge HOS-a Ante Baraba Knez, rekao je da im je predsjednik odavno okreno leđa i da za HOS uopće nije važno jesu li dobili službenu pozivnicu i za koliko njih.

“Tu ne treba nitko nikoga zvati. Zna se tko je tu bio i ’91. i ’93. i ’95. tako da tu nema nikakvim problema. Ako se netko srami HOS-a, crne ili šarene uniforme, to nas nije briga.”

Podsjetimo, predsjednik Milanović prošle je godine, iz istih razloga, napustio i obilježavanje 25. obljetnice akcije Bljesak u Okučanima.

Podijeli