Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Podijeli

Obilježen je Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Podaci hrvatskog nacionalnog Registra osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga, pokazuju da djelovanje sustava za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje ovisnika uspijeva ovisnike zadržati sve duže u tretmanu, a ujedno se smanjuje broj novih ovisnika, posebno o opijatima.

Stopa liječenih osoba zbog ovisnosti o opijatima u odnosu na 100 000 stanovnika u dobi od 15.-64. godine za Hrvatsku iznosi 188,5. Najvišu stopu liječenih ovisnika koji su ovisni o opijatima imala je Zadarska, zatim Istarska županija, Šibensko-kninska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Grad Zagreb te Dubrovačko-neretvanska. Međimurska županija je sa stopom liječenih zbog ovisnosti o opijatima 109,3 ispod hrvatskog prosjeka. Unatrag desetak godina, broj liječenih ovisnika u našoj Županiji stagnira i kreće se oko 100.

Iako je naša Županija još uvijek ispod hrvatskog prosjeka po broju liječenih opijatskih ovisnika, to naravno ne znači da taj problem kod nas ne postoji. Bilježi se javljanje ovisnika o heroinu, marihuani i drugim sredstvima, a kod mnogih je zabilježeno i istovremeno uzimanje više vrsta droga, često uz alkohol

Podijeli