Najveći problem proteklog tjedna bio je – Banija ili Banovina?

Najveći problem proteklog tjedna bio je – Banija ili Banovina?

Podijeli

Najveći problem u tjednu na izmaku nisu bili ni podjela toplih obroka, ni loša poslijeratna obnova, glavna rasprava vodila se oko toga kaže li se Banija ili Banovina. U padu su i brojke novozaraženih koronavirusom, no Stožer upozorava da nema mjesta za opuštanje.

Prošlo je gotovo 3 tjedna od razornih potresa koji su Baniju defacto sravnili sa zemljom. Dva tjedna trebalo je da se kuharima volonterima u pripremi toplih obroka za sve osobe na pogođenom području pridruži i državna tvrtka Pleter. Velik je to korak za državu, koja se drži stare izreke – nikad nije kasno. Pleter je komentirao i predsjednik Zoran Milanović.

“Zaštićen je kao lički medvjed, na način da 90 posto svog posla radi s državom, radi i na tržištu. Bio bih sretniji da taj posao rade sisački i petrinjski ugostitelji koji ne mogu raditi zbog korone i koji bi kroz 20-30 kuna za obrok mogli platiti radnike, konobare i kuhare, koji već tjednima ne rade, a od negdje moraju primati plaću.”

Potegla se ovog tjedna i priča o tome kaže li se Banovina ili Banija. Sa sjednice predsjedništva HDZ-a procurila je informacija da je upravo ova tema bila dio rasprave. N1 otkriva da je Dubravka Šuica navodno rekla da mediji korištenjem Banije žele srušiti HDZ. SDP-ovka Sabina Glasovac.

“HDZ se bavi teorijama zavjere protiv Vlade i potpuno irelevantnim pitanjima kaže li se po standardnom Hrvatskom Banija ili Banovina. Za informaciji gospođi Šuici, ako se već nije informirala, točno je i jedno i drugo, ali to neće obnoviti niti jednu kuću, neće spasiti niti jednu sudbinu.”

Loša poslijeratna obnova navodi se kao jedan od razloga razornog učinka potresa. Zbog toga saborska oporba želi osnivanje Istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu. Iako su sporni dokumenti o poslijeratnoj obnovi Banije objavljeni, a DORH je najavio pokretanje istražnje radnje, Plenković kaže – nastupila je zastara.

“Prigovor zastare vam znači da ako je prošao rok i ako onaj na koga se to odnosi prigovori da postoji zastara, postupka nema. Ako se želi upustiti u postupak, može, ali u načelo teško da će od toga išta biti.”

Zakon o obnovi Zagreba i okolice proširen je na Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju koja je potpomognuto područje. Zato će za njenu obnovu vrijediti druga pravila financiranja, kao i drugo nadležno tijelo. Nije jasno zašto je potrebna ova podjela, a Zakon o obnovi ide u hitnu proceduru već u srijedu. S ovime se ne slaže gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček

“Nama je ovo u potpunosti neprihvatljivo, smatramo ovo tretiranjem Siščana kao građana drugog reda, nije mi jasno zašto Vlada mrzi Sisak i Siščane i donosi takav zakon. Borit ću se kroz SDP u Saboru da se taj prijedlog odbije i da se izglasa da svi u Sisku imaju pravo na obnovu po modelu Petrinje i Gline.”

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom ovog tjedna je varirao, no ipak je u padu u odnosu na protekla dva tjedna. Ministar Vili Beroš istaknuo je da bilježimo pozitivne trendove. Pritisak na zdravstveni sustav popušta, ali opuštanja nema, zaključio je ministar. Nastavlja se i školska godina, ali ne i za učenike Banije kojima je nastava odgođena na dva tjedana. A po kojem modelu će ostali učenici rekao je resorni ministar Radovan Fuchs.

“Generalni stav je da nastava za učenike od 1. do 4. razreda OŠ idu na nastavu licem u lice, odnosno idu u školu. Isto tako učenici 4. razreda SŠ iz potreba čim bolje pripreme završnog razreda zbog državne mature.”

Vlada je najavila i oslobađanje građana od plaćanja režija, a to će se sigurno odnositi na grijanje. O ostalim komunalijama će se razgovarati naknadno rekao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Komentirajući situaciju na terenu rekao je da je ono sve bolje, a s njim se ne slaže čelnica Siska:

“Moj komentar je da se onda očito ne krećemo po istim terenima.”

Tek je razoran potres koji je pogodio Baniju bio okidač za veći komad proračunskog kolača za Seizmološku službu. Najveća donacija u posljednjih 113 godina stigla je ovog tjedna na Prirodoslovno matematički fakultet gdje se služba nalazi. Čak 20 akcelerografa, 20 seizmografa i 20 sustava akvizacije podataka bit će postavljeno na području Banije, a bilježit će podrhtavanja tla. Od onih najslabijih do najjačih. Da je ova oprema značajna rekla je za Media servis voditeljica službe Ines Ivančić.

“Tu je jedan ogroman značaj, osobito za naše područje koje ima vrlo visoku seizmičnost i sa naknadnim potresima koji će se sasvim sigurno događati još mjesecima, da prikupimo što veći broj podataka.”

Mandat američkog predsjednika Donalda Trumpa u samoj je završnici, a ovog tjedna Trump je postao prvi predsjednik kojeg je Zastupnički dom opozvao čak dva puta. Demokratima koji drže većinu tog doma, pridružilo se i 10 Republikanaca što je rekordan broj zastupnika koji su tražili smjenu predsjednika vlastite stranke. Demokrati od suđenja neće odustati jer bi osudom sprječili Trumpa na obnašanje bilo koje visoke dužnosti. U Egiptu je počelo Svjetsko prvenstvo u rukometu. Prvu utakmicu Hrvatska je igrala s Japanom, pri čemu su remizirali s rezultatom 29:29. Daleko smo još od kraja prvenstva. Ovakvu igru, složit ćemo se, Kauboji ne smiju ponoviti, već izvući pouke za utakmice koje slijede.

Podijeli