Najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja pri samom kraju, Stari grad Čakovec...

Najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja pri samom kraju, Stari grad Čakovec postat će pravi ponos naše županije

Podijeli

Najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja pri samom je kraju, Stari grad Čakovec postat će pravi ponos naše županije. Radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine pod imenom „Riznica Međimurja“ traju od 2018. godine i sufinancirani su sredstvima EU fondova.

Obnovljena Riznica Međimurja sadržavat će 9 muzejskih jedinica: demografiju, školstvo, jezik i glazbu, ples i glazbeni sastavi, zanate vezane za nematerijalnu baštinu, međimurske mitove i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz različita povijesna razdoblja te progoni vještica i obrambeni sustav.

Osim klasične muzejske postave, planirani su moderni digitalni prikazi poput 3D mappinga, holograma i multimedijskih efekata, a cijeli muzejski postav i popratni sadržaji bit će prilagođeni osobama s invaliditetom što ovaj projekt čini posebno atraktivnim. Muzej će imati suvenirnicu, edukativne sadržaje koji se vežu uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine i lijepo uređeni kafić koji će biti dostupan svim građanima neovisno o posjeti budućem muzeju.

Vrhunska turistička atrakcija Riznica Međimurja sa svojim će popratnim sadržajima i odgovarajućom strategijom marketinških komunikacija odgovoriti na potrebe svih ciljnih skupina i tako doprinijeti pozicioniranju i boljoj posjećenosti turističke destinacije Međimurja.

Ovaj projekt vrijedan 45 milijuna kuna najveće je ikad ulaganje u Stari grad Čakovec i u kulturnu baštinu Međimurja. Odrađena je kompletna statička sanacija vanjskog kompleksa. Sanirani su temelji bedema te je dograđena replika barokne jednokatnice koja je porušena krajem 1970-ih. Vrijednost radova rekonstrukcije bedema je 28.5 milijuna kuna, a nakon obnove slijedi opremanje prostora.

Kraj radova i otvorenje novog muzeja očekuje se u travnju.

Podijeli