MORH o smrti petero vojnika: Slučajevi su individualni i nisu povezani

MORH o smrti petero vojnika: Slučajevi su individualni i nisu povezani

Podijeli

U nešto više od mjesec dana petero pripadnika Oružanih snaga smrtno je stradalo izvan službe, a još petorici pripadnika prijeti nečasni otpust zbog konzumacije droga. Postavlja se pitanje što se to događa u Hrvatskoj vojsci? MORH kaže da će uložiti sve napore kako bi se ubuduće prevenirali takvi događaji, dok predsjednik poručuje da zna puno toga o ovim tragedijama, ali da još nije vrijeme da iznese te podatke.
Pet vojnika, ali pet različitih lokacija na kojima su, nažalost, oduzeli svoj život. Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg istaknuo je da su slučajevi individualni i da nisu povezani sa sustavom.

‘‘Da se on dogodio, nažalost, ali niti jedan u prostoru sustava. To je važno za reći. Radi se o vojnikinjama i vojnicima koji su profesionalni vojnici, zaposlenici, u radnom odnosi i svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svoj osobnih stresova i problema i situacija‘‘.

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Ivica Olujić ponovio je ono što smo već saznali iz priopćenja MORH-a, da to statistički ne bi trebalo biti zabrinjavajuće jer je broj suicida manji nego u generalnoj populaciji.

‘‘Bili su u različitim dijelovima i niti na jedan način nisu bili povezani. Samoubojstva su počinjena vješanjem, u četiri slučajevima i pištoljima. Jedan je slučaj bio aktiviranjem ručne bombe koja je bila u nelegalnom posjedu”.

Vojnički poziv donosi i određeni teret. Je li zaposlenicima sustava psihološka potpora bila adekvatno pružana, to jest je li tri godine od testiranja do testiranja prevelik razmak ili je sustav zakazao?

Vojna psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac.

‘‘Radimo na tome da ih naučimo prepoznati neprilagođene oblike ponašanja, uključno sa nekakvim znakovima koji bi ukazivali da čovjek ima problem sam sa sobom, da postoje nekakve poteškoće, da bi znali to prijaviti, da bi znali reći, da bi znali pomoći čovjeku. Od najnižih razina preko svakog oblika izobrazbe, strukturirano i formalno se to radi‘‘.

Vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović rekao je da će ipak malo pričekati nego što kaže svoj sud o ovim tragedijama jer zna dosta stvari.

‘‘To su nažalost stvari koje se događaju, posebno u ovako jednom psihološki uzdrmanom periodu, nakon godinu i pol izolacije i života u nenormalnim okolnostima. Vojnici su ljudi kao i svi drugi, imaju obitelj, svoje probleme, neki i svoje dugove. Kauzalna povezanost slučajeva ne postoji, ali moguće je da postoji povezanost s nekim elementima socijalne patologije koja postoji u vojsci i izvan vojske‘‘.

Konzumaciju kokaina u redovima vojske Milanović nije htio detaljnije komentirati. MORH se po tom pitanju ogradio da je droga korištena dok su vojnici bili izvan službe. Koliko je to vojsci na sramotu?

‘‘To nije sramota. Sramota je kad netko počini ratni slučaj. To se nije dogodilo. Ovo je devijacija života. Oni koji su to radili, odgovarat će i neće mu biti ugodno‘‘.

Ranije danas ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako će uložiti sve napore radi prevencije nesretnih događaja u Hrvatskoj vojsci. ‘‘Izražavam najdublje izraze sućuti obiteljima, prijateljima i kolegama preminulih hrvatskih vojnika”, poručio je. Slučajnost il ne, splet teškog pandemijskog vremena u kojemu se nalazimo i teških obiteljskih situacija ili nešto treće, saznat ćemo izgleda u tjednima pred nama kada se malo dublje zagrebe po površini i dovrši kriminalističko istraživanje.

Podijeli