Mladi protiv covid potvrda

Mladi protiv covid potvrda

Podijeli

Želja za što većom procijepljenošću stanovništva rezultirala je najavama o obveznim covid potvrdama za ulazak u shopping centre i noćne klubove. Ove odluke najviše će utjecati na mlade koji se smatraju skupinom male procijepljenosti, a veliki su prijenosnici zaraze. Provjerili smo što misle o odluci koja bi početkom jeseni mogla stupiti na snagu. Prilog Cvite Tudorović i Anđele Vuko.

Niz tjedana epidemiološka slika za Hrvatsku je zadovoljavajuća. Ipak strahuje se od pojave četvrtog vala na jesen uzrokovanim delta sojem koronavirusa. Upravo zbog toga Stožer i Vlada sve intezivnije razmatraju nove restriktivnije mjere nakon turističke sezone. Moguća odluka Stožera koja je najviše odjeknula u javnosti odnosi se na zabranu ulaska u shopping centre i noćne klubove svima onima koji nemaju covid potvrdu. Ovo bi najviše utjecalo na mlade, skupinu koju Stožer često proziva za neodgovorno ponašanje.

Psiholog Mitja Ružojčić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu smatra kako su dosadašnja ograničenja znatno utjecala na mlade, ali se nada kako agresivnih reakcija neće biti previše. Za Media servis je izjavio:

“S jedne strane bi mogao dio njih potaknuti za cijepjenje, ali s druge strane bi mogao izazvati revolt kod ovih drugih koji se ne slažu s takvim restriktivnim mjerama. Ja mislim da bi puno efikasniji način u poticanju cijepljenja bio dodatno informiranje o dobrobitima cijepljenja i negativnim stranama toga.”Došlo do revolta ili ne, osim onih koji su cijepljeni, muke stalnih testiranja bili bi oslobođeni i svi oni koji su koronavirus preboljeli u zadnjih 6 mjeseci. Oni će dobiti covid potvrde i moći uživati u blagodatima shopping centara, noćnih klubova i ostalih evenata. Pošteđeni izdavanja digitalne potvrde u ovom slučaju bit će samo djeca. Cilj je doći na istu situaciju kao i 2019. godine, bez maski, ograničenog broja sudionika, zatvaranja kafića i restorana. Unatoč dobrim namjerama reakcije mladih se ne stišavaju.

“Mislim da se zabranom ulaska u shopping centre neće ništa postići zato što ljudi imaju alternativu.”
“Katastrofa! Pa jel moguće da se ne mogu u shopping centre ići ako nisam cijepljena. Znači ja se idem cijepiti odmah sad. Odmah!”

“Smatram da bi ta odluka remetila osnovnu ljudsku slobodnu, slobodu kretanja i to nije u redu.”

“Da se na taj način samo stvaraju razlike u društvu. Ja se za sad još uvijek ne bi cijepila.”

“Mislim da je to apsurdno što se uopće uvodi takav sistem da bez potvrda ne možeš otići nigdje.”

A da Stožer ozbiljno cilja na prisiljavanje mladih na cijepljenje pokazuje nam otvaranje noćnih klubova. Nadaju se kako će se dio mladih odazvati cijepljenju s obzirom na to da su covid potvrde obvezne za ulazak. Uz to već je zabranjena prodaja alkoholnih pića od 24h do 6 sati ujutro, nastava je dug period bila online, a sad se govori i o zabrani ulaska u shopping centre i bolnice. Jasno je zašto bi dio njih mogao biti ogorčen i sklon kritiziranju trenutnog stanja. Psiholog Ružojčić ipak tvrdi kako do većih incidenata ne bi trebalo doći.

”Ja ne mislim da će to toliko negativno utjecati na psihičko i mentalno zdravlje mladih. Ne vjerujem da bi se moglo nešto drastično dogoditi u smislu toga da se zainate pa se poveća broj prosvjeda u smislu nasilnih prosvjeda ili takve stvari.”Ružojčić kao rješenje za niski postotak cijepljenih navodi bolju edukaciju o dobrim i lošim stranama cjepiva. Podsjetimo, premijer Andrej Plenković hvalio se kako ne žele nikoga prisiljavati na cijepivo, ali izgleda kako je sve to palo u vodu. Jer iako cijepljenje nije obavezno njime bi sve sve više stvari moglo uvjetovati.

Podijeli