Ministar Tomislav Ćorić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi posjetili romsko naselje Pribislavec

Ministar Tomislav Ćorić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi posjetili romsko naselje Pribislavec

Podijeli
Foto: Iva Muminović

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te saborski zastupnik Veljko Kajtazi posjetili su romsko naselje Pribislavec. Najprije je održan radni sastanak s načelnikom općine Pribislavec Matijom Ladićem zbog neprestanih problema.

“Ovaj sastanak bio je iniciran radi svakodnevnih problema s kojima se susrećemo, a posebno veliki problemi su oni s ilegalnim odlagalištima otpada i svakodnevnim paljevinama.”

Istaknuto je kako se radi o dugogodišnjem problemu koji se nebrojeno puta pokušao riješiti. Romska zajednica ima nekoliko strateških dokumenata koji se bave pitanjima uključivanja Roma u zajednicu, međutim saborski zastupnik Veljko Kajtazi smatra kako je najveći problem u jedinicama lokalne samouprave koje vrlo malo ulažu u razvoj romskih naselja.

“Zabrinjavajuće je da ovoj županiji živi 12 tisuća Roma, a gradovi i općine čine jako malo za uređenje romskih naselja. Romska zajednica ima nekoliko strateških dokumenata, i Vlada je prije dva tjedna donijela novi nacionalni plan za Rome, ali oni ne vrijede puno jer niti jedna jedinica lokalne samouprave nema akcijski plan. Bez akcijskog plana, ne znam na koji način će se rješavati pitanje romske zajednice”, kazao je Kajtazi.

Isto tako, Kajtazi je rekao kako se još jedan problem krije u jedinicama lokalne samouprave – ili ne zapošljavaju Rome ili ih zapošljavaju isključivo na javnim radovima.

“Od zdravih i sposobnih Roma mi stvaramo invalide. Od zajamčene minimalne naknade se ne može živjeti i moramo razmišljati kako zapošljavati ljude”, rekao je Kajtazi zahvalivši ministru Ćoriću na dolasku i spremnosti da u suradnji s romskim zajednicama krene u akciju.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić naglasio je kako će se pitanje ilegalnog odlaganja otpada riješiti u sljedećih nekoliko mjeseci, no dodao je da to iziskuje popratna ulaganja i suradnju.

“Prije svega kreiranje infrastrukture i razgovori na razini jedinica lokalne samouprave s potencijalnim koncesionarom, ali najvažnije je pitanje integracije ljudi koji žive u ovom dijelu naselja s ostalim stanovnicima općine. Ono čemu sam svjedočio je i nerazumijevanje koje se pokazuje od strane pojedinaca, koje može eskalirati ako nema razgovora, a to nam nije potrebno i to ne želimo. Pripadnici romske nacionalne manjine, kao i svake nacionalne manjine i hrvatskog naroda u Hrvatskoj moraju osjećati sva prava, ali poštivati i sve obveze koje prema njima stoje. Problem koji se mora adresirati je onaj ekonomske integracije koja nosi socijalnu i svaku drugu, dakle, zapošljavanje pripadnika romske nacionalne manjine, a to zahtijeva i njihovo obrazovanje i neke pozitivne primjere koje sam danas ovdje vidio”, kazao je ministar Ćorić.

Inače u Međimurskoj županiji živi oko 12 000 Roma, a ministar Ćorić najavio je intenzivnu komunikaciju oko rješavanja problema u romskom naselju Pribislavec.

Podijeli