Milanović: HDZ je u sukobu interesa; Plenković: To što predsjednik radi nije...

Milanović: HDZ je u sukobu interesa; Plenković: To što predsjednik radi nije normalno

Podijeli

Saga oko izbora predsjednika Vrhovnog suda se nastavlja. Aktualnom predsjedniku Đuri Sessi mandat uskoro prestaje i iako se javio na prvi javni poziv, na drugi nije. Prije nekoliko dana kandidatkinja predsjednika Republike Zlata Đurđević nije dobila povjerenje saborskih zastupnika pa se sprema i treći javni poziv. Dok se ne izabere novi predsjednik, poslove sudske uprave preuzima Sessin zamjenik. U međuvremenu, premijer i predsjednik nastavili su s verbalnim ratom.
Izbor predsjednika Vrhovnog suda i neizglasavanje Zlate Đurđević u Saboru i dalje je uzrok neslaganja predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

“Ja nemam poslovni interes, moj interes je da to bude stabilna osoba koja se može oduprijeti otporima, kao recimo gospođa Đurđević, da je se ne da zastrašiti, pogotovo kada se nema čega strašiti.” “Da je došao najbolji pravnik na svijetu, ne govorim uopće o profesorici Đurđević, da je ne znam tko bio kandidat, ne bi bio izabran.”

Milanović ne odustaje od svog stava. “Ako imamo javni poziv, sve što mi preostaje je da s tog javnog poziva odaberem neku osobu. U protivnom, cijeli javni poziv je ruglo”, smatra predsjednik te tvrdi da je Zakon o sudovima donesen kako bi se ograničilo predsjednika.

“Ne mene, to je doneseno u vrijeme Kolinde Grabar-Kitarović. Međutim, napravljena je šteta. Mi sad imamo nešto što neki zovu ustavna kriza, a ja to zovem kriza legitimiteta.”Plenković pak ponavlja – predsjednik samo predlaže predsjednika Vrhovnog suda, izglasava ga Sabor.

“Nema protuzakonitog ponašanja, nema silovanja kandidata, nema nametanja kandidata. Postoji zakonita procedura, kompetentna osoba i privola parlamentarne većine. Bez parlamentarne većine neće se izabrati nitko.”

Zaiskrilo je danas i zbog HDZ-a. Dok Milanović iznosi činjenice, Plenković ga optužuje da je izašao iz cipela neutralnog predsjednika.

“Ja ponavljam još jednom da je HDZ u sukobu interesa i da se njima tamo, kao organizaciji, ponovno sudi u drugom stupnju za krivično djelo pljačke države. Njima naravno nikako ne može biti svejedno tko je na čelu Vrhovnog suda. Ta osoba uvijek može imati nekakav utjecaj.”

“Predsjednik, koji nije član niti jedne stranke, obračunava se s HDZ-om kao strankom koja je vladajuća i koja će i dalje biti vladajuća stranka. To nije dobro, to što on radi nije normalno.”

Koja procedura slijedi ako se do 14. srpnja, kada aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi istekne mandat, ne izabere novi čelnik, otkrio je za Media servis zamjenik predsjednika Marin Mrčela:

“U Zakonu je određeno da ako se ne odabere predsjenik Vrhovnog suda, odnosno ako mu prestane mandat, a ne bude izabran novi predsjednik, onda poslove sudske uprave obavlja zamjenik. On nije predsjednik Vrhovnog suda već obavlja poslove sudske uprave, a u to spada pisanje godišnjeg rasporeda koji se piše svake godine, a to je određeno Zakonom o sudovima.”

Dodaje da Vrhovni sud nema veze s izborom predsjednika već samo daje mišljenje predsjedniku Republike o kandidatima koji su se javili na javni poziv. Nema komentara na cijelu dramu koja je ispala oko ovog izbora te poručuje da se na javni poziv neće javiti.

Podijeli