Međimurska županija dobila više od 12 milijuna eura za dva važna projekta...

Međimurska županija dobila više od 12 milijuna eura za dva važna projekta – revitalizaciju Feštetićeva kaštela i hiže međimurske popevke

Podijeli

Danas je u Zagrebu održana svečanost dodjele bespovratnih sredstava za 16 projekata u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za poziv Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti. Međimurska županija dobila je ukupno više od 12 milijuna eura za dva važna projekta – revitalizaciju Feštetićeva kaštela u Pribislavcu i uređenja hiže međimurske popevke u Donjoj Dubravi.

Ugovore je županu Međimurske županije Matiji Posavcu i načelniku Općine Donja Dubrava Marijanu Vargi uručila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Zahvaljujući pravovremenom i dobro argumentiranom prigovoru stručnih službi Međimurske županije i REDEA-e, uvažena je žalba na projekt obnove i revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu, koji je u prvom krugu stavljen na rezervnu listu. Kvalitetnim prigovorom Međimurska županija dosegnula je još jedan uspjeh i cilj te ulazi u projekt vrijedan 6.633.118 eura.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da je uvažavanjem prigovora ispravljena velika nepravda: „Malom, snažnom i odgovornom timu, uspjelo je ispraviti nepravdu i iznimno nam je drago što su nam na natječaju prošla dva projekta, među kojima i revitalizacija ovog vrijednog spomenika kulture, jednog od najočuvanijih dvoraca sjeverne Hrvatske. Kaštel će po obnovi u punom sjaju svjedočiti o našoj povijesti i kulturi mnogim budućim generacijama“, rekao je župan.

Uz čakovečki Stari grad te crkvu svetog Jeronima u Štrigovi, kaštel u Pribislavcu spada među najznačajnije spomenike Međimurja, stoga će se njegovoj revitalizaciji posvetiti osobita pažnja.  Uz povijesnu priču zdanja, Feštetićev kaštel predstavljat će i našu gastronomiju, koja će, ovim projektom, dobiti svoju ‘akademiju’ i vrhunsku prezentaciju, a oko kurije uredit će se engleski tip parka u kojem će centralno mjesto pripasti magnoliji koja je 2001. godine zaštićena kao spomenik parkovne arhitekture.

U obnovljenom objektu gostima će, uz povijesni pregled razvoja međimurske kuhinje, nuditi i iskustveni doživljaj osobnog sudjelovanja u pripremi jela, dok će stalni postav biti podijeljen u tematske cjeline. U interpretacijskom centru, gostima i korisnicima bit će na raspolaganju i kafić čije uređenje neće odstupati od autentičnog dojma ostalih prostora kurije. Povijest obitelji Feštetić bit će prezentirana sadržajima na prvoj etaži, a specifičnost ovog interpretacijskog centra će biti tematske sobe koje će obrađivati različite teme iz života obitelji Feštetić, prilagođene različitim dobnim skupinama posjetitelja.

U ČAST POPEVKI

Hiža međimurske popevke u Donjoj Dubravi, projekt je vrijedan 5,56 milijuna eura, u kojem uz Općinu, sudjeluju Međimurska županija i REDEA, te kojim će Ekomuzej Međimurje malo dobiti novi interpretacijski centar. Bit će osobita posveta međimurskoj popevki, temelju identiteta svake Međimurke i Međimurca i blaga čovječanstva s UNESCO-ve reprezentativne liste.

Dodjeli ugovora prisustvovali su i ravnatelj  Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavinaravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandra Polanec Marinović, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović.

  • Maximus
Podijeli