Macron i Plenković o Rafaleima: Suveren izbor koji ima povijesni značaj

Macron i Plenković o Rafaleima: Suveren izbor koji ima povijesni značaj

Podijeli

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Osim što je dogovorena nabavka borbenih zrakoplova, potpisano strateško partnerstvo, stigla je i francuska podrška ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu.Francuskog predsjednika Macrona na Pantovčaku je jutros prvo svečano ugostio hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Dva predsjednika tako su razgovarali o nabavci zrakoplova, ali i o zbivanjima u regiji, svijetu, Ukrajini i Rusiji. Naš predsjednik kazao je da mu ovaj posjet predstavlja iznimnu čast.”Razgovore ocjenjujem odličnima, iz ovog će slijediti strateška suradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi, i radujem se svemu. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak, Naravno, ostajemo euroatlantska zemlja, naša vojna suradnja sa SAD-om je bila i bit će, ali ovo je jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo”.

Macron se zahvalio na srdačnom dočeku. Ponosan je što je prvi predsjednik Francuske koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. Istaknuo je da će dvije zemlje nastaviti raditi na različitim temama. Dotaknuo se i Schengena.”Radimo na klimatskim i gospodarskim pitanjima kao i geopolitici i klimi”, poručio je Macron dodavši da su te teme u srcu ovog projekta. Macron se potom uputio ka Spomeniku domovini, gdje je prema vlastitoj želji, položio vijenac za sve žrtve Domovinskog rata. Pridružio mu se premijer Andrej Plenković s ministrima, a potom su se uputili u Banske dvore na najvažniji dio ovog posjeta- potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu između dviju zemalja, a zatim i ugovora o nabavi aviona Rafalea koji su potpisali ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost. I Plenković i Macron su istaknuli da je to suveren izbor koji ima povijesni značaj.”Kupnja aviona u strateškom smislu za nas je gamechanger. Cijela vojska imat će na raspolaganju avione kakve od juga Njemačke pa do Grčke nema nitko na ovom prostoru. Time ne samo da imamo sposobnost odvraćanja bilo koga koji pomisli imati bilo kakve pretenzije na hrvatski teritorij, nego i možemo biti izvoznici sigurnosti”, rekao je Plenković.”Ovo je partnerstvo i sinergija zajedničkih stajališta upravo odražena u odluci Hrvatske da kupi 12 borbenih zrakoplova Rafala. Ovaj sporazum koji je potpisan pokazuje da doista želimo djelovati zajedno i radi se o jednom suverenom izboru Republike Hrvatske i ugovor ima povijesni značaj. Bit će to cement jedne duge suradnje i strateške sinergije naših dviju zemalja”.

”Naše zemlje imaju zajedničku povijest. Povezani smo vrijednostima i angažmanom u prilog međunarodne sigurnosti”, rekao je Macron i istaknuo da podrupire hrvatsko nastojanje za pristupanje Schengenu.”Kao prvo, Hrvatska je spremna za Schengn i to je pokazala, proces je ispoštovan i došlo je do podudaranja. Hrvatska je potvrdila da je solidna, da ima solidnu organizaciju zaštite svojih vanjskih granica u odnosu na borbu protiv krijumčarenja i potvrdila je svoju sposobnost nadzora svojih granica”.

Nakon potpisivanja Macron i Plenković s Gornjeg grada zajedno su gledali prelet dva Rafalea na zagrebačkom nebu. S druge strane Markovog trga, oporba je negodovala. Povod: Borbeni zrakoplovi prvobitno su trebali biti nabavljeni po cijeni od 999 milijuna eura, no jučer je na sjednici Vlade obznanjeno da će im cijena biti ipak 15 % veća, točnije, 1,2 miljarde eura. U međuvremenu je stigao i demantij MORH-a koji su naveli da iznos obuhvaća i iznos PDV-a te klauzulu o indeksaciji cijena te da povećanja cijene nema. Saborski zastupnici Peđa Grbin, Sandra Benčić i Nikola Grmoja poručili su da nisu protiv same nabavke, ali…”Tako da je francuskom predsjedniku očito ovdje u planu financijski, a neki drugi interes”, rekao je Grbin.

”Moram reći da sam dosta šokirana činjenicom da Vlada nije prihvatila drugačiji plan dinamike otplate, a da je to bilo moguće”, poručila je Benčić. ”Ali smo za to da se odluke donose na temelju hrvatskih nacionalnih interesa, a ne kako bi se pogodovalo nekim osobnim i privatnim akcijama”, rekao je Grmoja.

Posjet je završio radnim ručkom na kojem je bilo stotinjak uzvanika, među njima i javne osobe koje povezuju dvije države. Državni čelnici, a i sam Macron izrazito zadovoljni rezultatima dvodnevnog posjeta, a preostaje vidjeti što će nam osim borbenih zrakoplova, iznjedriti nadolazeće godine.

Podijeli