Lampedusa suočena s rekordnim brojem migranata, situacija izmiče kontroli

Lampedusa suočena s rekordnim brojem migranata, situacija izmiče kontroli

Podijeli

Talijanski otok Lampedusa suočava se s rekordnim brojem migranata koji su pristigli od prošlog tjedna, čak s njih 8500. Na otok je jučer stigla i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “Sve veći broj migranata napušta zemlju podrijetla, a mame ih nemilosrdni šverceri i trgovci ljudima”, pritom je poručila.

 “Ovih dana lokalna zajednica je nastavila davati sve od sebe kako bi podržala muškarce, žene i djecu koji su stigli na ovaj otok. Ova nevjerojatna solidarnost je dirljiva i vrlo je važno zapamtiti da su svi koji su uključeni bili ljudi Lampeduse, lokalne vlasti ili migranti uhvaćeni u ovu situaciju koja nije njihova krivnja. Sve veći broj migranata napušta zemlju podrijetla na što ih upozoravaju nemilosrdni krijumčari i trgovci ljudima, a mnogi dolaze ovamo u Lampedusu jednostavno zbog njegove lokacije.”

Talijanska premijerka Giorgia Meloni smatra kako Italija ne može sama riješit problem.

 “Ako bi itko u Europi mislio da bi se, suočeni s globalnom krizom s kojom se suočavamo, problem mogao riješiti jednostavnim zatvaranjem unutar talijanskih granica, to bi očito bila pogreška. Suočeni smo s takvim razmjerima u smislu migracijskih tokova da, ako ozbiljno svi zajedno ne poradimo na borbi protiv ilegalnih odlazaka, brojnost ove pojave preplavit će prvo pogranične države, ali onda i sve ostale.”

Meloni je ujedno zatražila da se ova tema stavi na dnevni red EU summita koji se održava u listopadu. Naime, od početka ove godine na talijanske obale se iskrcalo preko 127 tisuća migranata što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine.

  • Maximus
Podijeli