Krenula rasprava o opozivu Trumpa; Pelosi: Trump predstavlja jasnu opasnost i mora...

Krenula rasprava o opozivu Trumpa; Pelosi: Trump predstavlja jasnu opasnost i mora otići

Podijeli

Krenula je rasprava u Donjem domu Kongresa o pokretanju opoziva Donalda Trumpa. Zastupnici ga terete za poticanje pobune zbog nasilnog napada njegovih pristaša na Kapitol prošlog tjedna, tijekom kojeg je pet ljudi poginulo.
Uoči glasanja demokratska čelnica Nancy Pelosi pojasnila je zašto smatra da Trump mora otići s dužnosti.

“Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo ovu pobunu, ovaj oružani ustanak protiv naše zajedničke zemlje. On mora otići. On predstavlja jasnu i neposrednu opasnost za naciju koju svi volimo. Predsjednik mora biti opozvan i Senat ga mora osuditi. To je ustavni lijek koji će osigurati da Republika bude sigurna od ovog čovjeka koji je čvrsto odlučio srušiti stvari koje su nam drage i koje nas drže na okupu.”

Dodala je da joj se, kako kaže, slama srce što opet raspravljaju o opozivu predsjednika, te da ovaj proces nije politički motiviran. Pozvala je kolege zastupnike da se pitaju:

“Je li predsjednikov rat protiv demokracije u skladu s Ustavom? Nemamo li dužnost da učinimo sve što prema Ustavu možemo da štitimo našu naciju i demokraciju od apetita i ambicija čovjeka koji je očigledno pokazao da je ozbiljna prijetnja slobodi, samoupravi i vladavini prava?”

“Ispunimo našu dužnost”, zaključila je Pelosi. I prije početka rasprave neki su Republikanci dali do znanja da će se pridružiti Demokratima i podržati pokretanje Trumpovog opoziva, dok ostali Republikanci, pak, imaju istu priču – sad nije vrijeme za opoziv koji će potpiriti podjele u zemlji, nego jedinstvo. Dugogodišnji i veliki Trumpov saveznik, zastupnik Jim Jordan.

“Trebali bismo se usredotočiti na ujedinjavanje nacije. Umjesto toga Demokrati žele drugi put pokrenuti opoziv predsjednika tjedan dana prije nego što odlazi s dužnosti. Zašto? Zbog politike i jer žele ‘otkazati’ predsjednika.”

Dok poziva na jedinstvo Jordan istovremeno od kolega traži smjenu visokorangirane Republikanke Liz Cheney sa stranačkih funkcija, koja je najavila da će podržati Trumpov opoziv žestoko ga kritizirajući. “Ni jedan predsjednik nije gore izdao svoju dužnost i ustavnu zakletvu”, rekla je Cheney, koja je kćer bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja.

Podijeli