Kraj trakavice o JPP-u: država će Varaždinskoj županiji isplatiti preostali dug, mole...

Kraj trakavice o JPP-u: država će Varaždinskoj županiji isplatiti preostali dug, mole za oprost 5,5 milijuna kn preostalih zateznih kamata

Podijeli

Varaždinskoj županiji će država napokon platiti preostali dug za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP). Ukupni preostali dug iznosi 31,5 milijun kuna, od čega se 26 milijuna kuna odnosi na glavnicu, a 5,5 milijuna kuna za preostale zatezne kamate. 

Rebalansom državnog proračuna za 2020. godinu, koji je 29. listopada prihvatila Vlada i takav prijedlog uputila Saboru, Ministarstvu znanosti i obrazovanja osigurano je 38 milijuna kuna za podmirenje duga Varaždinskoj županiji za 32 školska objekta te Koprivničko-križevačkoj županiji za jedan školski objekt. 

Ministarstvo želi sklopiti izvansudsku nagodbu, pri čemu su uputili zamolbu da se Varaždinska županija odrekne preostalih zateznih kamata.

– Pred kraj ove izuzetno teške godine za sve građane ove zemlje, pa tako i Varaždinske županije, jedna dobra vijest. Pred nama je završetak nepotrebne i štetne političke trakavice, koja nije prva ni zadnja, ali za nas izuzetno važna jer je riječ o iznosu koji doseže polovicu izvornog županijskog proračuna. Ova Vlada je donijela odluku i isplatit će nam dug za JPP. Zamolili su nas da ne naplaćujemo zateznu kamatu od 5,5 milijuna kuna, ali o tome neću odlučiti sam, nego ću prijedlog teksta izvansudske nagodbe uputiti na odlučivanje vijećnicima Županijske skupštine na prvoj sljedećoj sjednici. Da budem iskren, tih 5,5 milijuna zateznih kamata, za koje su svojim maksimalnim angažmanom zaslužni bivši ministri iz naše županije, Blaženka Divjak i Predrag Štromar, ne bismo se odricali da nemamo jasnu poruku Ministarstva da žele surađivati i da nemamo određenu garanciju u prisustvu Tomislava Paljaka na funkciji državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja – istaknuo je župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare u petak, 30. listopada, u atriju Županijske palače.

Podsjetio je da se radi isplate duga za najamnine za škole i dvorane, Županija je protiv države, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja od 2016. do 2019. podnijela ukupno pet tužbi, a pravomoćno ili nepravomoćno je već pobijedila u četiri tužbe te presudu u svoju korist očekuje i po posljednjoj, petoj tužbi.

– Dolaskom Divjak i Štomara u Vladu ne samo da dug za JPP nije plaćen, nego su u 3,5 godine učili sve da se Varaždinskoj županiji ne plati ništa. Isplatu su sprečavali po prvostupanjskim presudama, a u prosincu 2019. Divjak je bila prisiljena Županiji platiti 18,6 milijuna kuna po pravomoćnoj presudi po prve dvije tužbe. No, ni tada nisu stali, nego su takvu presudu pokušali srušiti revizijom na Vrhovnom sudu RH. Čak i nakon što je Vrhovni sud odbio reviziju, dvojac je sprečavao isplatu duga – podsjetio je Čačić.

Istaknuo je da su se sada stvari promijenile. – Ovog trenutka je u Vladi Tomislav Paljak kao državni tajnik u Ministarstvu, u čijem resoru su osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Zato danas možemo konstatirati da je ova Vlada, unatoč svim problemima s kojima je suočena naša zemlja, prepoznala nužnost da se ne nanosi daljnja šteta građanima Varaždinske županije, ali i da izađe iz prostora kaznene odgovornosti za nesavjesno raspolaganje javnim novcem. Kao što znate, najavili smo tužbu za nesavjesno raspolaganje javnim sredstvima jer svi građani Hrvatske moraju plaćati zatezne kamate, što ne bi morali da se postupa po zakonu – naveo je župan Čačić.

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, naveo je da je ova odluka rezultat dobre političke suradnje.

– Osobno sam zadovoljan što ovoj trakavici dolazi kraj i što sam jedan od aktera novih odnosa države, Ministarstva i Varaždinke županije. Novac je osiguran u rebalansu državnog proračuna, bit će isplaćen odmah, uz uzajamno korektan odnos što se tiče zateznih kamata, kao polog dobrih daljnjih odnosa, a to je tek početak onoga što želimo postići prisustvom u Vladi. Vidite što se može kad se posloži politička situacija u kojoj imamo župana, državne tajnike i saborsku zastupnicu – pojasnio je Paljak.

Natalija Martinčević, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, istaknula je da je sad potpuno jasno da se radilo o čisto političkom, a ne pravnom pitanju.

– Svega nekoliko mjeseci nakon odlaska resorne ministrice Divljak i njezinog mentora Štromara iz Vlade, Varaždinska županija dobiva povrat svog novca. Žalosno je da su cijeli svoj mandat potrošili da opstruiraju i nanose štetu Varaždinskoj županiji, županiji iz koje dolaze, što će, nažalost, biti zapamćeno kao njihov ključan doprinos Vladu u čijem su radu sudjelovali – istaknula je Martinčević.

Podijeli