Koronabrojke i dalje visoke, produljuje se valjanost Covid potvrda

Koronabrojke i dalje visoke, produljuje se valjanost Covid potvrda

Podijeli

Naša zemlja i dalje ima nepovoljnu koronasituaciju. 974 novozaraženih u posljednja 24 sata i 9 preminulih, a bolnički odjeli ponovo se pune. Interes za cijepljenje i dalje neadekvatan, na 43,44% smo cijepljenog ukupnog stanovništva, a u međuvremenu stiže vijest- Covid potvrde produljuju se s devet na dvanaest mjeseci.Glas razuma, potvrda znanstvene zajednice ili apel građana rezultirao je produljenjem valjanosti Covid potvrda s devet na dvanaest mjeseci, što je za MS potvrdila zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

‘‘To znači da osobama koje su se prve cijepile u siječnju, to su naši zdravstveni djelatnici, djelatnici u domovima za starije i nemoćne i korisnici u domovima za starije i nemoćne, a nekima od njih u listopadu ističe tih devet mjeseci, ali će se to produživati. Mi ćemo sukladno tome kako se budu približavali ti datumi produljivati‘‘.

Dok u slučaju preboljenja i dalje ostaje postojećih šest mjeseci valjanosti. Na odluku ministra zdravstva Vilija Beroša da od 1.listopada zdravstveni djelatnici neće moći doći na svoje radno mjesto bez Covid potvrde, dvojake reakcije. Odluku pozdravlja Hrvatski liječnički sindikat. Predsjednica Sindikata Renata Čulinović-Čaić za MS:

‘‘Isto tako mislimo da je naša primarna uloga,svrha i razlog postojanja zbog čega se bavimo ovim poslom čuvati zdravlje ljudi, a ne dovoditi ih u mogućnost da se zaraze još nekom dodatnom bolesti koja doista nikom ne treba i koja može biti opasna i po život‘‘.

Dok liječnici većinski pozdravlju, Sindikat medicinskih sestara i tehničara takvu direktivu smatra ucjenom. Za 23. rujna spremaju prosvjed pred Vrhovnim sudom u Zagrebu gdje će iznijeti sve probleme, a uvođenje Covid potvrda za njih je, izgleda, bila samo kap koja je prelila čašu.

Ni sustav školstva ne zaobilaze problemi. Učenik osnovne škole u Krapinskim Toplicama treći dan zaredom nije pušten na nastavu jer njegovi roditelji ne žele da nosi masku u zajedničkim prostorijama škole. Policija je roditelje počastila i prekršajnim prijavama. Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja za MS je poručila da su na nelogičnost mjera odavno upozoravali i da je bilo očekivano da će doći do podjela i političkih prepucavanja na račun zaposlenika i učenika.

‘‘Svi roditelji žele svojoj djeci sve najbolje, no razlikuje se u načinu na koji to žele postići. Od početka smo protiv razjedinjavanja, protiv podjela, protiv ovakvih stvari za koje smo upozoravali da će se dogoditi. Doista želimo da svi stanu na loptu, da razgovaraju, da se postigne konsenzus jer daljnje podjele u društvo donose samo dugoročno loše posljedice na cijelu našu zemlju‘‘.

Kao što to i obično biva u našoj zemlji, dvostruki standardi. Dok se dječaka sankcionira jer hodajući hodnikom nema zaštitnu masku, na dnevnoj bazi kruže slike javnih ličnosti koji u zanosu pjesme, možda i pokoje kapi alkohola, zagrljeni, bez maski ili izvan radnog vremena ugostiteljskih objekata krše epidemiološke mjere. A i zdravstvene ustanove će imati za financiranje testova, dok za neke skuplje lijekove ili plaćanje prekovremenih sati zdravstvenim djelatnicima, nemaju.

Podijeli