Koronabrojke i dalje visoke, od ponedjeljka brzi testovi i u obiteljskim ordinacijama

Koronabrojke i dalje visoke, od ponedjeljka brzi testovi i u obiteljskim ordinacijama

Podijeli

Epidemiološko stanje naše zemlje i dalje je zabrinjavajuće. U posljednja 24 sata imamo 8555 novozaraženih, a bitku s Covid-om izgubile su još 32 osobe. Pritisak na bolnički sustav ne jenjava, a osobito je zabrinjavajuće stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Cijepljenje i dalje ide puževim korakom, iako prema podacima najnovijeg istraživanja cijepljenje je najbolji alat u borbi protiv omikron soja.Kada bi se ukupnom broju novozaraženih koronavirusom na nacionalnoj razini pribrojali i pozitivni brzi antigenski testovi, ta bi brojka zasigurno bila peteroznamenkasta. A brzi test od ponedjeljka će biti moguće napraviti putem uputnicama u tisućama ordinacija obiteljskih liječnika. Sinoć su im stigle i detaljne upute iz Ministarstva zdravstva, no mnogo je tu stavki koje logistički i kadrovski nisu provedive, istaknula je predsjednica Koordinacije hrvatske liječničke medicine Nataša Ban Toskić za Media servis.”Vrijeme izvođenja jednog testa je od deset do trideset minuta. Koliko se osoba može testirati u jednom satu? Gubi se sat vremena za tri pacijenta, a za to vrijeme će na čekanju biti svi oni ostali kojima je potrebna naša pomoć. Mi smo predlagali da se brzo antigentsko testiranje odvija kao i testiranje PCR-om na posebno izdvojenim punktovima s osobama koje rade samo to. Još uvijek nam nisu podijeljeni nikakvi testovi”.

No, povrh tehnikalija puno veći problem je ugrožavanje ostalih pacijenata jer većina ordinacija nije u mogućnosti odvojiti izolirani prostor kako bi se izbjegao svaki kontakt onih koji su došli na testiranje i onih na neki drugi pregled. Vladajuće smatraju glavnim krivcima za ovu lošu organizaciju.Iako je zdravstveni sustav na koljenima zbog pandemije, određenih pomaka ipak će biti. Tako će Split dobiti objedinjeni hitni bolnički prijem na Firulama čije je gradilište obišla ministrica regionalnog razvoja Tramišak u pratnji ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića, koji se s obzirom na veliki pritisak na Covid odjel osvrnuo na dostupnu opremu i slobodne respiratore.”Proveli smo instalacije na Križinama, instalirali smo četiri kilometra cijevi za kisik i ostale plinove. Kupili smo mnoštvo opreme i prema onome kakve su sada potrebe, mi bismo trebali imati dovoljno respiratora i ostale opreme. Međutim, ako se broj bude povećavao, trebat će nam i respiratora i ostale opreme, a okolnosti su nepredvidive”.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je najnovija saznanja Europske agencije za lijekove o učinkovitosti cjepiva protiv omikron varijante koronavirusa. Što ako ste primili dvije doze, a što ako ste dobili i booster, odgovorila je za Media servis Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.”Podaci upućuju na to da su osobe koje su primile booster dozu cjepiva bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno cijepljenje, a nisu primile booster dozu. Podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 imaju do 70% zaštite od hospitalizacije. Slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90% nakon primjene booster doze”.

Dosad je cijepljeno 56,11% ukupnog stanovništva. Hoće li s postotak povećavati s novim saznanjima o učinkovitosti cjepiva ili iz nekog drugog razloga, pratit ćemo na dnevnoj bazi.

Podijeli