Kako izbijeliti jaja? Ovaj prirodni postupak dat će savršene uskrsne pisanice

Kako izbijeliti jaja? Ovaj prirodni postupak dat će savršene uskrsne pisanice

Podijeli

Sve što vam treba su dva sastojka koja već imate u kuhinji i potpuno su prirodna!

Bojenje jaja za Uskrs jedna je od najljepših tradicija koja potječe još iz poganskih vremena. Jaja su simbol proljeća i ponovnog rođenja koje dolazi nakon dugih zimskih mjeseci.

Bojenje jaja jednako je zabavno i djeci i odraslima – dok ih neki boje kupovnim bojama, drugi više vole prirodne načine bojanja raznim biljkama i povrćem. No, jedno je sigurno – svaka boja, bilo umjetna ili prirodna, najljepše će izgledati na jajima s bijelom ljuskom.

Kako izbijeliti jaja?

Iako u trgovinama možemo naći bijela jaja, njihova kora nije toliko čvrsta kao kod smeđih jaja pa i nisu najpraktičnija za bojanje, piše N1.

Što vam onda preostaje? Izbijeliti smeđa jaja, ali, naravno, ne hidrogenom i sličnim umjetnim sredstvima. Srećom, u vašim se kuhinjama već nalazi sastojak koji vam treba – alkoholni ocat. Osim što je dobar za čišćenje raznih površina ili osvježavanje hladnjaka, učinkovito izbjeljuje ljusku jajeta.

https://youtube.com/watch?v=6mB2RBfKWQg%3Ffeature%3Doembed

Postupak izbjeljivanja zapravo je vrlo jednostavan. Sve što vam treba jest alkoholni ocat i voda, u omjeru 1:1. Dakle, jedna čaša vode na jednu čašu octa za tri jaja. Ako ih kuhate više, povećajte omjer.

Prelijte jaja octom i vodom da budu potpuno potopljena te ih stavite na jaku vatru. Kako se tekućina bude zagrijavala, počet će se pjeniti. Kad voda zakuha, smanjite vatru i uklonite svu pjenu žlicom. Kuhajte jaja deset minuta, ocijedite ih i isperite hladnom vodom.

Naknadno ih prebrišite spužvicom ili krpom kako biste uklonili eventualne mrlje, ali budite pažljivi jer je ljuska tanja zbog kuhanja u octu. I gotovo!

Bojanje jaja prirodnim bojama

Sada kada ste uspješno izbijelili jaja, slijedi najzabavniji dio – bojanje. Najjednostavnije je bojiti jaja kupovnim bojama, ali zdravija i puno ljepša ideja jest obojiti ih na prirodan način. Priroda je prepuna biljaka živih boja koje možemo iskoristiti u ovu svrhu.

Ne znate koja biljka daje koju boju? Pogledajte u nastavku:

  • zelena boja – špinat, kopriva, peršin
  • crvena boja – sok kompota višanja
  • ružičasta boja – cikla, sok od brusnice
  • smeđa/narančasta boja – ljuska luka
  • plava boja – crveno zelje, borovnice
  • žuta boja – maslačak, kurkuma
  • ljubičasta boja – crno vino

Želimo vam ugodno i zabavno farbanje!

Podijeli