Izraelci objavili video iz tunela ispod bolnice Al Shifa, nastavlja se humanitarna...

Izraelci objavili video iz tunela ispod bolnice Al Shifa, nastavlja se humanitarna katastrofa

Podijeli

Izraelske snage nastavile su neumoljivo napadati Pojas Gaze, a najveći teror i dalje je u okolici i u samoj bolnici Al Shifa. Danima su trajali napadi, a Izraelci su na društvenim mrežama sada objavili ono zbog čega su prema ovoj ustanovi bili tako neumoljivi – snimili su video navodnog tunela koji su palestinski militanti koristili za svoje djelovanje ispod same bolnice. I dok svijet, kao i Ujedinjeni narodi, šokirano prate humanitarnu katastrofu, moguć je potencijalni prekid vatre, ali samo ako Hamas Izraelu vrati desetke talaca. Glavni je posrednik Katar, potvrdio je katarski premijer, a sve je potvrdio i izraelski lider Benjamin Netanyahu koji je odlučno poručio:

“Moj cilj je da dan nakon što uništimo Hamas, bilo koja buduća administracija u Gazi ne poriče masakr, ne potiče djecu i educira djecu da postanu teroristi, ne plaća za teroriste i da ne govori djecu da im je glavni cilj u životu vidjeti uništenje Izraela. To nije prihvatljivo i to nije način za ostvarivanje mira.”

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari osvrnuo se na devetnaestogodišnju taokinju Nou koju su pronašli u Pojasu Gaze, točnije bolnici Al Shifa. Prvotno je bila lakše ozlijeđena.

“Hamas ju je ubio unutar bolnice Al Shifa. Nismo ju stigli spasiti. Ovo nas samo čini odlučnijima da napravimo sve u našoj moći da vratimo taoce kućama.”

O stanju u Pojasu Gaze glasnogovornica Ujedinjenih naroda za pomoć i rad s palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku Tamara er-Rifai:

“Cjelokupan zdravstveni sektor je pred kolapsom diljem Pojasa Gaze upravo zbog nedostatka lijekova, ali i zbog nedostatka mogućnosti da ti zdravstveni centri funkcioniraju. Iako zdravstveni centri funkcioniraju sa smanjenim brojem osoblja i smanjenim radnim vremenom, a imamo i mobilne klinike koje obilaze skloništa ako imamo dovoljno goriva. Gorivo je središte nemogućnosti zdravstvenog sektora da nastavi funkcionirati kao i nedostatak dovoljne količine lijekova.”

  • Maximus
Podijeli