Izrael i Hamas postigli primirje, obje strane proglasile pobjedu

Izrael i Hamas postigli primirje, obje strane proglasile pobjedu

Podijeli

Izrael i palestinska militanta skupina Hamas dogovorili su primirje nakon 11 dana izraelskog bombardiranja pojasa Gaze i Hamasovog ispaljivanja raketa tijekom kojeg je život izgubilo oko 250 osoba, uglavnom u Gazi. Obje strane proglasile su pobjedu, a svjetski čelnici su ih pozvali da poštuju postignuto primirje koje pozdravljaju.

Palestinci su s oduševljenjem na ulicama gradova u Gazi proslavili kraj najžešćeg sraza Izraela i Hamasa od 2014., tijekom kojeg su 11 dana izraelske snage bombardirale enklavu, a militanti uzvraćali tisućama raketa. Nakon postizanja sporazuma o primirju obje su strane proglasile pobjedu u sukobu u kojem je poginulo najmanje 232 osobe u pojasu Gaze te 12 u Izraelu. Iz Hamasa su poručili da je ovo pobjedonosni dan za Palestince, ali da će i dalje imati prst na okidaču, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao kako je Hamas platio veliku cijenu te da će na novu raketnu paljbu reagirati neviđenom snagom.

“Mislili su da ćemo nastaviti kao i prije, a umjesto toga smo ih pogodili jako i promijenili način igre. Naglašavam, promijenili smo jednadžbu, ne samo tijekom operacije nego i za budućnost. Ako misle da ćemo dopustiti da nas raketiraju u krivu su, reagirat ćemo na rakete ispaljene na bilo koji dio Izraela i sami su si krivi za to.”

Svjetski čelnici, kao i papa Franjo, pozdravili su prekid vatre, a američki predsjednik Joe Biden to je nazvao pravom prilikom za postizanje napretka.

“Vjerujem da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju da žive sigurno i da u jednakoj mjeri uživaju u slobodi, napretku i demokraciji. Moja administracija će nastaviti sa svojom tihom i neumornom diplomacijom da do toga dođe.”Obećao je da će se SAD pridružiti međunarodnima naporima, predvođenima Ujedinjenim narodima, u pružanju humanitarne pomoći u regiji, kao i za rekonstrukciju Gaze. Čelnik UN-a Antonio Guterres pozvao je sve strane da se pridržavaju postignutog primirja i poručio:

“Naglašavam da izraelski i palestinski vođe imaju odgovornost da uz postizanje primirja pokrenu ozbiljan dijalog kako bi riješili temeljne razloge sukoba.”Egipat, koji je bio glavni posrednik u pregovorima za prekid vatre, najavio je kako će poslati promatrače u regiju koji će nadzirati poštuje li se primirje. Okršaj je izbio nakon što je rastuća napetost između Izraelaca i Palestinaca u Istočnom Jeruzalemu kulminirala sukobima na svetištu, koje je bitno i Židovima i Muslimanima, a nedugo nakon mukotrpno postignutog primirja došlo je do novog sraza Palestinaca i izraelske policije na istom mjestu. Ostatak svijeta sad čeka hoće li zatišje potrajati ili će se desetljećima dug sukob ponovno rasplamsati.

Podijeli