INTERVJU Dijana Petek, dopredsjednica udruge “Uz tebe sam”

INTERVJU Dijana Petek, dopredsjednica udruge “Uz tebe sam”

Podijeli
Foto: Privatna arhiva/Intervju: Ivana Radiković

S dopredsjednicom udruge „Uz tebe sam“ Dijanom Petek razgovarali smo o radu udruge, volonterima te smo se dotakli problema s  kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Udruga savjetovališta „Uz tebe sam“ osnovana je 2007. na inicijativu roditelja djece s teškoćama u razvoju Varaždinske županije i grada Varaždina. Osnovana je s ciljem savjetovanja, edukacije, razvitka i unapređenja psihofizičkih sposobnosti i osamostaljivanja osoba s različitim vrstama teškoća u razvoju. Korisnici Udruge su djeca s teškoćama u razvoju (djeca s TUR), a uključena su djeca s poremećajima u ponašanju, učenju, tjelesnim oštećenjima, djeca smanjenih intelektualnih sposobnosti, mlade osobe s invaliditetom (mlade OSI) s višestrukim oštećenjima i njihove obitelji. Trenutno brinu o  60-tak djece s TUR i mladih OSI, a svake godine bilježe rast broja članova.

Trenutno imaju  7 zaposlenih osoba, a to su osobni njegovatelji koji brinu o osobama s najtežim stupnjem invaliditeta. Financiraju se preko projekata i donacija građana, a većina aktivnosti se odradi volonterski, pogotovo poslovi vođenja udruge i administracija.

Provode projekte, aktivnosti, manifestacije, organiziraju izlete i razna druženja. Udruga je kroz svoj rad fokusirana i na uklanjanje prepreka i stavova koji vode diskriminaciji i socijalnom isključivanju mladih OSI, djece s TUR.

Koja je bila Vaša osobna motivacija za rad (volontiranje) u neprofitnom sektoru? 

Nakon što sam godinu dana radila kao asistent u nastavi i malo bolje upoznala izazove s kojima se djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji nose u svakodnevnom životu, odlučila sam kao učiteljica, svojim iskustvom i znanjem doprinijeti  u kreiranju i vođenju aktivnosti koje bi unaprijedile kvalitetu njihova života. Potražila sam udrugu, u kojoj bi mogla svojim znanjima doprinijeti, ali i proširivati svoja znanja. No, moj prvi volonterski angažman u Udruzi nije bio vođenje radionica, nego pomoć  u čišćenju prostora u koji je 2016. godine udruga „Uz tebe sam“ useljavala. Prihvatila sam taj izazov i osjećala sam se korisno. Kasnije sam završila brojne edukacije, kao tečaj za pisanje i provedbu projekata te počela voditi razne projekte, ali i radionice za djecu s teškoćama u razvoju i mlade osobe s invaliditetom. Pomažući njima, uvidjela sam da volontiranje zapravo pomaže meni u osobnom rastu i razvoju, iako to nisam na početku shvaćala. Danas su oni postali dio moje osobnosti. Često mi  mlade OSI nakon radionica zahvaljuju na aktivnostima koje sam im pripremila, no ja sam zapravo zahvalna njima, jer su me poučili pravim životnim vrijednostima.

Na koji način Udruga „Uz tebe sam“ doprinosi razvoju filantropije u Varaždinskoj županiji?

Djeca s teškoćama u razvoju i mlade osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih skupina društva koja iziskuje dodatnu skrb i podršku. Kako bi se podigla razina kvalitete njihova života provodimo različite projekte, aktivnosti, obilježavamo prigodne dane u godini, organiziramo izlete, posjete kino i kazališnim predstavama, manifestacije na kojima omogućujemo djeci i mladima  s teškoćama da pokažu svoje talente.

Istoimeni projekt „Uz tebe sam“ obuhvaća osobnu asistenciju mladim osobama s najtežim stupnjem invaliditeta i zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Unutar projekta „Vjetar u leđa“ angažirani su stručnjaci (logoped, edukacijski rehabilitator, fizikalni terapeut) za rad s djecom s teškoćama u razvoju. S ciljem podrške roditeljstvu i lakšem nošenju s posljedicama pandemije pokrenut je projekt „Uspješno roditeljstvo – sretno dijete“. Unutar ovog projekta roditelji djece s teškoćama u razvoju jačaju svoja stručna znanja, pružena im je psihološka podrška te relaksacija unutar „Kluba smijeha“, jednog od inovativnih načina suzbijanja stresa kroz terapije smijehom. Nastavak ovog projekta planiran je i u 2023. godini. Kako bismo prevenirali neželjena ponašanja i vršnjačko nasilje, s posebnim naglaskom na prevenciju nasilja prema djeci s teškoćama u razvoju provodimo projekt „U tuđim cipelicama“ kojim je trenutno obuhvaćeno tristotinjak učenika iz šest osnovnih škola s područja Varaždinske županije te smo uvidjeli potrebu za nastavkom ovakvih programa. Za mlade osobe s invaliditetom organiziramo subotnja druženja, koja su jednim manjim dijelom financirana unutar projekta „Subotnja čajanka“, a većinu vremena naši iskusni volonteri organiziraju za mlade likovne, znanstvene, glazbene i plesne radionice. Prošle godine volontiralo je 50 osoba, a ostvareno je 877 volonterskih sati. Sve naše aktivnosti redovito predstavljamo javnosti preko medija, ali i organiziramo različite događaje otvorene za javnost. Na taj način upoznajemo građanstvo sa sposobnostima i mogućnostima naše djece i mladih, ali i s izazovima s kojima se nose u svakodnevnom životu te gradimo zdravije društvo, spremno na prihvaćanje različitosti.  

Što mislite da izdvaja udrugu „ Uz tebe sam“ u odnosu na druge organizacije u vašem okruženju? 

Udruga već punih 15 godina provodi razne projekte i aktivnosti koji su usmjereni na dobrobit djece s TUR, mladih OSI te njihovih obitelji. Ono što nas izdvaja od drugih jest kontinuitet u našem radu, rast u broju usluga koje nudimo, broju članova, entuzijazam i pozitivni rezultati.

Aktivnosti koje provodimo, provodimo transparentno i svojim donatorima redovito podnosimo izvješća o utrošenosti sredstava. Želimo biti primjer organizacije koja djeluje na korist šire društvene zajednice.

Koji su najveći uspjesi koje je Udruga savjetovališta „Uz tebe sam“ ostvarila u dosadašnjem radu, a što tek želite ostvariti? 

Za uspješan, kvalitetan i stručan rad 2018. Udruzi je dodijeljena Plaketa Grada Varaždina, a 2020. godine predsjednica Udruge Marina Kereša primila je Medalju Grada Varaždina zbog doprinosa na području socijalne skrbi. No, najveći naš uspjeh jest ponajprije zadovoljstvo i osmjesi na licima naše djece i mladih, njihovih roditelja te volontera.

Uspjehom smatramo i što smo prepoznati u javnosti te što građani i poduzetnici cijene i podupiru naš rad, a javne institucije nas smatraju kvalitetnim suradnikom.

Zato želimo nastaviti i razvijati projekte koje smo započeli te osigurati logopede, psihologe, edukacijske rehabilitatore, osobne njegovatelje kako bismo djeci s TUR i mladim OSI pružili jednake mogućnosti. Želimo i dalje biti udruga koja svojom predanošću doprinosi izgradnji društva spremnog na prihvaćanje različitosti.

Koliko članova ima vaš tim i kako izgleda jedan prosječan  radni dan? 

Rad u svim organizacijama civilnog društva je veoma izazovan, pa tako i rad u našoj organizaciji. No, mi smo specifični po tome što već punih 15 godina vodstvo udruge se temelji na volonterskom angažmanu skupine entuzijasta. Naš tim trenutno čini stručnjak za pisanje projekata, psiholog, informatičar, dizajner, medicinski biokemičar, učitelj te roditelj djeteta s teškoćama u razvoju. Zajedno radimo na kreiranju različitih aktivnosti, organizaciji manifestacija, pisanju projekata kako bismo djeci s teškoćama u razvoju i mladim osobama s invaliditetom te njihovim roditeljima mogli ponuditi kvalitetne usluge, nužne za unapređenje kvalitete njihova života. Ovo je jedan izazovan posao, no odlučili smo svoje slobodno vrijeme i znanja koristiti na dobrobiti jedne od najranjivijih skupina društva.

Da li surađujete sa drugim neprofitnim organizacijama i na koji način? 

Kako bismo ostvarili željene promjene u društvu i poboljšali kvalitetu života djece s TUR i mladih OSI, suradnja s drugim organizacijama je nužna. Surađujemo na raznim projektima, događajima, razmjenjujemo znanja i iskustva, učimo jedni od drugih, jer jedino tako možemo ostvarivati ciljeve zbog kojih su naše organizacije i osnovane. Tako surađujemo sa Varaždinskom županijom, Gradom Varaždinom, Zakladom Zamah, POU Varaždin, Udrugom Zasadi stablo ne budi panj, Udrugom Forma Viva, I. gimnazijom Varaždin, Sveučilištem Sjever Varaždin i raznim drugim organizacijama čije je djelovanje u skladu s našom vizijom i misijom.

Koja je najbitnija poruka volontiranja? 

Volontiranje je najbolji način na koji možemo doprinijeti pozitivnim promjenama u zajednici, ali i nešto najbolje što možemo učiniti i za sebe.

  • Maximus
Podijeli