Ikić Baniček: Sisak je 100 posto Hrvatska, želimo stopostotnu obnovu

Ikić Baniček: Sisak je 100 posto Hrvatska, želimo stopostotnu obnovu

Podijeli

Ministar graditeljstva Darko Horvat danas je, komentirajući prijedlog Zakona o obnovi potresom pogođenih područja, odgovorio na izjave sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček da će se Sisak obnavljati po istom principu kao i Grad Zagreb, odnosno 60 posto država, 20 posto županija, a 20 posto sami građani. Između ostalog, rekao je da ako županija neće moći pokriti svoje obveze, to će učiniti država, što znači da će Vlada osigurati 80 posto sredstava za obnovu Siska.
Potom se dotakao i standarda građana tog grada:

“Zatomiti činjenicu da je Sisak u stupnju razvijenosti kategorije šest kao neki drugi gradovi koji su pogođeni potresom, ako to želi gradonačelnica zatomiti onda ili ne zna ili je podmuklo uvela prirez od 10 posto u gradsku sredinu gdje se taj prirez možda i nije trebao plaćati.”

Sisak ima isti prirez od 2006. godine koji je uvela tadašnja HDZ-ova vlast, odgovorila je Ikić Baniček:

“Svi ti pokušaji da se lažima i podmuklim podvalama opravda zapanjujuća zloća i nepripremljenost Zakona o obnovi potresom pogođenih područja su za Siščane prezira vrijedne i smiješne. Pozivam sve vlastodršce da se saberu, situacija je dramatična za sve stradalnike od potresa, rješenja su nam potrebna odmah i sada.”

Ministar Horvat je rekao da će država u stopostotnom iznosu plaćati izgradnju novih zgrada i kuća, ali nije točno odgovorio kako će teći obnova kuća koje nisu spremne za rušenje. Ikić Baniček je rekla da je, čitajući zakon, shvatila da će se Sisak obnavljati po modelu kao Grad Zagreb:

“Gdje će 60 posto RH, 20 posto Sisačko-moslavačka županija koja je u financijskim dubiozama, što znači da će i to morati država i 20 posto građani, osim ako su socijalni slučaj, što je netko arbitražno odredio nekakvu visinu mjesečnih primanja i ako ste jednu kunu iznad toga od vas se očekuje da s 20 posto sufinancirate obnovu svog objektu. To Sisku i Siščanima nije prihvatljivo, Sisak je 100 posto Hrvatska i želimo da nam se 100 posto financira obnova.”

Podijeli