Iduća dva tjedna biramo motive za hrvatske kovanice eura

Iduća dva tjedna biramo motive za hrvatske kovanice eura

Podijeli

Održana je još jedna sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, a na njoj su predstavljeni motivi za hrvatsku kovanicu eura. Od 41 motiva devet najbolje ocijenjenih predano je Komisiji za novac koja je odabrala pet koje smatra najprikladnijima. Tih pet motiva su – šahovnica, Dubrovnik, kuna, glagoljica i karta Hrvatske. Na stranici euro.hr zaineresirana javnost može prijedloge motiva ocijeniti ocjenama od 1 do 5, ali i dati svoj prijedlog. To možete učiniti do 15. srpnja.
Ulazak u europodručje je naša obveza, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice.

“Nestat će valutni rizik i mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećati mogućnost financiranja na tržištu kapitala, kreditni rejting bi mogao porasti za dvije razine, olakšat će se izvoz i dolazak turista iz europodručja”.

Povukao je paralelu s drugim državama koje su ne tako davno uvele euro. Bruto plaće su se povećavale znatno brže nego cijene, rekao je Plenković.

“Što upućuje na to da je životni standard građana u tim državama značajno porastao nakon uvođenja eura. U Sloveniji, koja je euro uvela 2007., bruto plaće su rasle 48 posto, a cijene za 26 posto. Povoljni su pokazatelji i za ostale države članice. U Slovačkoj plaće su porasle za 54 posto, cijene za 20. U Estoniji za 74 posto su povećane plaće, cijene za 25 posto.”

U razdoblju od 2015. do 2020. u Hrvatskoj cijene su porasle za 3 posto, a bruto plaće za 9 posto, tvrdi Plenković koji je naglasio kako je cilj da Hrvatska bude spremna za uvođenje eura 1. siječnja 2023. A predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić rekao je kako je cilj da se proces odabira motiva završi do kraja srpnja kako bi se u kolovozu raspisao natječaj za likovna rješenja i da se sredinom listopada ona upute Europskoj komisiji. Govorio je i o tehničkoj izvedivosti te dao primjer.

“Zbog jako malih dimenzija, ako odaberete motive na kojima je jako sitno ono što je prepoznatljivo, onda imate tehnički problem u smislu izvedivosti. Primjerice Baščanska ploča. U tim dimenzijama više ne možete vidjeti glagoljična slova.”

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je kako u ovom trenutku razina potpore za ulazak Hrvatske u eurozonu visoka, ali upozorava na velik posao koji je pred tom institucijom.
“Tu se radi o značajnoj logističkoj operaciji. Kovanice koje mi moramo povuću, a tu se radi o 1,1 milijardi kovanica kuna i lipa, teže kao 120 zagrebačkih tramvaja ili pola metra kovanica na nogometom terenu. To treba povući, potom treba kovati nove i distribuirati ih.”

Sada je sve na nama. Do 15. ovog mjeseca imamo priliku birati motive na stranici euro.hr.

Podijeli