Hrvatska ima najsnažniji pad potražnje za automobilima u EU-u

Hrvatska ima najsnažniji pad potražnje za automobilima u EU-u

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Potražnja za novim automobilima u Hrvatskoj pala je u prvih 10 mjeseci ove godine najsnažnije među zemljama EU-a a pandemija koronavirusa teško je pogodila i potražnju na razini Unije, pokazali su podaci automobilske industrije.

U razdoblju od siječnja do listopada u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je ukupno osam milijuna novih automobila, što predstavlja pad za 26,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestila je u srijedu Udruga europskih proizvođača automobila ACEA.

“I u prvih deset mjeseci ove godine covid 19 ostavio je trag bez presedana na potražnji za automobilima”, zaključuje udruga.

Među vodećim tržištima najviše je pao broj registriranih novih automobila u Španjolskoj, za 36,8 posto. Slijedi Italija s padom potražnje za 30,9 posto, Francuska s 26,9 posto i Njemačka gdje je smanjena 23,4 posto.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do listopada prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 31.348 novih automobila, što predstavlja pad za 43,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najveći među zemljama Unije.

Novi udarac u listopadu

Nakon kratkotrajnog oporavka u rujnu, kada je potražnja za novim automobilima u EU porasla 3,1 posto, listopad je ponovo donio pad budući da je nekoliko zemalja ponovo uvelo ograničenja kako bi suzbile novi val zaraze covidom 19.

U 26 zemalja EU-a registrirano je tako 953.316 novih automobila, za 7,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunala je ACEA.

Broj registriranih novih automobila pao je u svim zemljama EU-a osim u Irskoj i Rumunjskoj, pokazuje izvješće ACEA-e.

Među četiri najveća tržišta daleko najveći pad potražnje za novim automobilima bilježila je Španjolska, za 21 posto. U Francuskoj smanjena je 9,5 posto, a u Njemačkoj samo 3,6 posto.

U Italiji bila je gotovo na razini prošle godine.

Najveći pad potražnje bilježile su Latvija i Slovačka, za nekih 29 posto.

U Hrvatskoj su u listopadu prema podacima ACEA-e registrirana 3.102 nova automobila, za 24 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U rujnu njihov je broj pao 12,8 posto.

Podijeli