Fuchs o antimaskerima: Ovo je preozbiljna situacija da bi se na njoj...

Fuchs o antimaskerima: Ovo je preozbiljna situacija da bi se na njoj zarađivali politički poeni

Podijeli

Serijal o antimaskerima u školama dobio je novi nastavak. Epizodnu ulogu ovoga je puta preuzeo gradonačelnik Sinja Miro Bulj. On je odlučio dobiti bitku protiv Stožera – dežurnog zlikovca – i to odlukom o ukidanju nošenja maski u zajedničkim prostorima sinjskih škola. To, a i situaciju u Krapnskim Toplicama resorni ministar i premijer nazvali su cirkusom.

​Iako je načelnik sinjskog stožera civilne zaštite, na prijedlog gradonačelnika Mire Bulja, donio odluku o ukidanju obveze nošenja maski u školama, one su i dalje ostale obvezne. Odluka je to ravnatelja sinjskih škola nakon međusobnih konzultacija, pozivajući se na mjere koje je propisao HZJZ. Na Sinj, ali i Krapinske Toplice, osvrnuo se ministar obrazovanja Radovan Fuchs, komentirajući izjave kako kaže određenih znanih i neznanih ljudi, kao samopromociju.

“Mogu samo prokomentirati da je ovo preozbiljna situacija da bi se na njoj zarađivali jeftini politički poeni, ali jednako tako, i od onih ljudi koji se nisu pojavljivali u nekoj političkoj areni privlačila pozornost i medija i stanovništva na njih same.”

Pred medije je stao i sam sinjski gradonačelnik Miro Bulj koji je stao u obranu svoje odluke.

“Brojni roditelji me zovu, da djeca imaju problema s disanjem, da imaju problema s nečistim maskama, da djeca zajedno jedu sendviče, dijele iste prostorije, igraju se vani. Možete otići kod srednjih i osnovnih škola pa ćete vidjeti. Bespotrebno djeci oduzimamo pravo slobode disanja, u ovom slučaju u pitanje je dovedena sloboda djece na zrak.”

Ovu bitku Bulj dobiti neće, jasno su poručili i ministar i premijer Andrej Plenković. Fuchs zaključuje da su ovakvim potezima privlači pažnja medija i javnosti da ih se komentira, a s njim se složio i premijer.

“Sva sreća imamo jako pametne i dobre ravnatelje po školama koji itekako rade u interesu i za dobrobit djece pa onda i nekakve čudnovate zahtjeva u nikojem slučaju ne uvažavaju.”

“Htio bi se pridružiti njegovom stavu o potpunoj neprihvatljivosti ovih cirkusa koji se rade pred školama, od Krapinskih Toplica ili eventualno najavljenih drugdje. Odnosno ovom šarlatanstvu gradonačelnika Sinja.”

Premijer je najavio i djelovanje županijskog, ali i nacionalnog Stožera ako bude potrebno. Također apelirao je na sve s drugačijim stavovima da se suzdrže od ovakvih aktivnosti te ohrabrio ravnatelje i zamolio ministra policije Davora Božinovića da se osigura sigurnost djece i nesmetan rad svih škola. Očekivano, svoje mišljenje, koje je u skladu s Vladom i Stožerom, dao je i županijski pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, Tomislav Đonlić.

“Ni jedna škola nije prihvatila taj prijedlog niti bismo mi kao osnivač dali školama suglasnost za ukidanje te mjere i nema govora o tome za sad dok je ovakva situacija.”

S maskama ili bez njih, epidemiološka situacija se pogoršava, a time se ugrožava izvođenje nastave uživo. Hoće li s jeseni doći i vraćanje u online učionice? Ministar Fuchs uvjerava: “Online nastava je uvijek spremna, ali za sad idemo ovako kako smo zamislili.”

Podijeli