FOTO: Župa svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu obilježila dan svog zaštitnika

FOTO: Župa svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu obilježila dan svog zaštitnika

Podijeli

Župa svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu obilježila je dan svog zaštitnika. Ovogodišnji Dani sv. Antuna Padovanskog započeli su već 4. lipnja vjerskim i svjetovnim programom, a središnje obilježavanje održano je jučer, na sam blagdan svetog Antuna Padovanskog, 13. lipnja kada se obilježava 790 godina od njegova preminuća.

Ovogodišnje Antunovo posebno je po tome što se obilježava 45. godina od prvog pisanog spomena da Čakovec treba novu župu, 20. godina Župnog Caritasa, 320. godina od početka izgradnje današnjeg samostana Crkve sv. Nikole biskupa u Čakovcu, 362. godine od dolaska franjevaca u Čakovec i 28. godina kako je tadašnji apostolski nuncij blagoslovio kamen temeljac za Crkvu sv. Antuna Padovanskoga. Te dvije župe danas su duhovno središte Čakovca, ali i Međimurja, a velikoj obljetnici Župe sv. Antuna Padovanskog nazočio je mons. Giorgia Lingue, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj koji je predvodio svečano euharistijsko slavlje i tradicionalnu procesiju.

U okviru svog posjeta, apostolski nuncij razgledao je i Riznicu Međimurja, muzej nematerijalne baštine smješten u obnovljenu fortifikaciju Starog grada Zrinskih koji će uskoro biti otvoren javnost. Oduševljen viđenim, prvi se upisao u knjigu dojmova Muzeja poželjevši što uspješnije prenošenje povijesnih i baštinskih vrijednosti posjetiteljima.

Podijeli