Europarlamentarci pozivaju na ukidanje patenata za cjepiva protiv koronavirusa

Europarlamentarci pozivaju na ukidanje patenata za cjepiva protiv koronavirusa

Podijeli

Parlament poziva na ukidanje patenata za cjepiva protiv bolesti COVID-19

  • Izuzećem od primjene sporazuma o patentima potaknut će se globalni pristup cjenovno pristupačnim cjepivima
  • Dobrovoljno licenciranje, prijenos znanja i iskustva te tehnologije ključni su za znatno povećanje dugoročne globalne proizvodnje
  • Zastupnici pozivaju SAD i Ujedinjenu Kraljevinu na ukidanje zabrane izvoza cjepiva i sirovina
  • Snažnija potpora COVAX-u, instrumentu za globalni pristup cjepivima

Kako bi se ubrzalo cijepljenje na globalnoj razini, zastupnici zahtijevaju ukidanje prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv bolesti COVID-19.

U rezoluciji usvojenoj s 355 glasova za, 263 protiv i 71 suzdržanim, Parlament predlaže da započnu pregovori o privremenom izuzeću od primjene Sporazuma WTO-a o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) o patentima kako bi se poboljšao globalni pristup cjenovno pristupačnim medicinskim proizvodima povezanima s bolešću COVID-19 te rješavalo pitanje ograničenja pri globalnoj proizvodnji cjepiva i opskrbi njime.

Zastupnici su istaknuli kako su dobrovoljno licenciranje (kada proizvođači cjepiva odlučuju kome će i pod kojim uvjetima dati licencu na patent kako bi se omogućila proizvodnja), te prijenos znanja, iskustva i tehnologije u države s postojećim industrijama za proizvodnju cjepiva od presudne važnosti za povećanje i ubrzanje dugoročne globalne proizvodnje.

Kako bi se uklonili problemi u proizvodnji, Parlament poziva EU da „žurno ukloni izvozne prepreke te da mehanizam odobravanja izvoza zamijeni zahtjevima u pogledu transparentnosti.” Zastupnici ističu da bi SAD i Ujedinjena Kraljevina trebali također „odmah ukinuti zabranu izvoza cjepiva i sirovina”. Da bi 70 % svjetskog stanovništva postalo imuno, potrebno je 11 milijardi doza cjepiva, a proizveden je samo djelić te količine.

Proizvodnja cjepiva u Africi

Velika većina od 1,6 milijardi do sada iskorištenih doza cjepiva upotrijebljena je u industrijaliziranim zemljama, a samo 0.3 % doza u 29 najsiromašnijih zemalja. Stoga EU treba podupirati proizvodnju u Africi, istaknuo je Parlament. Još jedan važan alat kojim se cjepivo čini dostupnim u gospodarstvima s nižim prihodima je mehanizam za globalni pristup cjepivima COVAX i Parlament potiče ulaganja u njega.

Transparentnost za novu generaciju cjepiva

Konačno, Parlament traži da se budući ugovori o prethodnoj kupnji u cijelosti objave, osobito za cjepiva nove generacije te da oni uključe zahtjeve u pogledu transparentnosti za dobavljače.

Podijeli