Euro bi mogli uvesti 2023. po tečaju 7,53 kn za 1€

Euro bi mogli uvesti 2023. po tečaju 7,53 kn za 1€

Podijeli

Nacionalno vijeće za uvođenje eura potvrdilo je nakon sastanaka motive koji će se nalaziti na hrvatskim kovanicama eura. Šahovnica će biti podloga na svim kovanicama, karta RH na 2 eura, kuna na kovanici 1 eura, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od 5, 2 i 1 cent. A hoće li doći do poskupljenja namirnica i rasta plaća objasnili su guverner HNB-a Vujčić i ministar financija Marić.
​Vlada će sutra donijeti zaključak o izgledu hrvatske strane kovanica eura najavio je nakon sastanka Nacionalnog vijeća za uvođenje eura premijer Andrej Plenković. Tečaj konverzije trebao bi biti 7,53 kn za euro, a premijer je najavio je i kada bi mogli očekivati uvođenje eura:

“Proces ima za cilj da euro bude uveden u Hrvatskoj 2023., da bi se u potpunosti pripremili ne samo u pogledu provedbe naših obaveza sukladno europskom tečajnom mehanizmu.”

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da se radi na ispunjavanju kriterija konvergencije, odnosno zdravom i održivom rastu te eliminiranju raznih vrsta neravnoteža. Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je što će se dogoditi s cijenama i plaćama jednom kada euro bude uveden.

“Pa ono što se pokazuje do sada u svim zemljama koje su uvele euro je da je nakon uvođenja eura standard porastao, odnosno, da su plaće rasle brže nego cijene. Nema nikakvog razloga ne očekivati, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj.”

Prosječna plaća će rasti ovisno o produktivnosti i uspjehu gospodarstva, a za ocjenjivanje će biti relevantno da pet godina od uvođenja eura pogledamo što se dogodilo s rastom plaća, zaključuje Vujčić i dodaje da plaće neće porasti 1.1. Očekuje se da će uvođenjem eura doći i do porasta cijena, a kako bi se to kontroliralo uspostavit će se određeni mehanizmi:

“Prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtijevati je da svi objavljuju cijene i u kunama i u eurima prije uvođenja i nakon uvođenja eura. Prije uvođenja eura nekih šest mjeseci, ali to možemo napraviti tek kad se donese službena odluka o datumu uvođenja eura u Hrvatsku što će pomoći ljudima da vide transparentno cijene i da u trenutku same konverzije koja će biti 1.1. netko ne iskoristi taj trenutak da promijeni cijene.”

Neke cijene već su sada porasle, novinari su ministru ukazali na visoku cijenu rajčica, a on sam se osvrnuo na cijenu litre ulja, upozorava da je porast vidljiv. Inflacija je tema koja je uvijek prisutna i na nju ne smijemo zaboraviti zaključuje Marić:

“Zdrava konkurencija poglavito u segmentu maloprodaje hrane je jedna od stvari koja može držati, pozitivno utjecati da ne dođe do nekakvih značajnijih novih pritisaka na inflaciju, ali evo spomenuli smo nekoliko proizvoda i građani to dobro znaju, na sve to skupa treba obratiti pažnju.”

Podijeli