Eskalira nasilje između Izraela i Hamasa, kao i sukobi Židova i Arapa...

Eskalira nasilje između Izraela i Hamasa, kao i sukobi Židova i Arapa na ulicama izraelskih gradova

Podijeli

Ne smiruje se situacija na Bliskom Istoku. Izrael nastavlja sa zračnim napadima na pojas Gaze, a razmatra i kopnenu ofenzivu dok Hamas uzvraća raketnom paljbom na izraelski teritorij. Eskalira i nasilje diljem Izraela između pripadnika židovske i arapske zajednice dok međunarodna zajednica traži diplomatsko rješenje za završetak najgoreg nasilja u regiji posljednjih desetljeća.
Raste smrtni danak međusobnih napada Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, koja kontrolira pojas Gaze. Najmanje 67 ljudi, uključujući i 16 djece poginulo je u zračnim napadima izraelskih snaga na enklavu u Gazi, dok je u raketnoj paljbi Hamasa na izraelski teritorij poginulo sedam osoba, među njima i šestogodišnjak. Izrael je usmrtio četvero čelnika Hamasa, a pritom srušio još jednu stambenu zgradu u Gazi, na što su militanti uzvratili s više od 1200 raketa. Dok rakete lete izraelskim nebom eskalira nasilje na ulicama više gradova između Arapa i Židova u jednom od najgoreg vala nasilja između etničkih grupa. Skupina krajnje desnih židovskih ultranacionalista izvukla je muškarca za kojeg su mislili da je Arap iz automobila nasred ulica i brutalno ga prebila. Prevezen je u bolnicu i u kritičnom je stanju. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je obje skupine da prestanu s napadima.

“Izraelskim građanima poručujem – nije mi važno ključa li vam krv, ne možete uzeti zakon u svoje ruke. Ništa ne opravdava da Židovi linčuju Arape, i ništa ne opravdava da Arapi linčuju Židove. To je neprihvatljivo.”

Poručio je i kako će nastaviti sa zračnim napadima na pojas Gaze, a Izrael priprema i kopnenu ofenzivu. U međuvremenu međunarodna zajednica, predvođena SAD-om, diplomacijom pokušava deeskalirati situaciju u regiji. Američki šef diplomacije razgovarao je s palestinskim čelnikom, a predsjednik Joe Biden s Netanyahuom.

“Očekujem i nadam se da će ovo završiti ubrzo, ali Izrael se ima pravo braniti.”

Iskra za sukob bila je rastuća napetost i više okršaja između Palestinaca i izraelske policije kod džamije u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana

Podijeli