Engleska ukida sve restrikcije unatoč rastu slučajeva

Engleska ukida sve restrikcije unatoč rastu slučajeva

Podijeli

Koronavirus ne posustaje u svijetu. I dok neki ponovno najavljuju restrikcije, Engleska je unatoč rastu broja slučajeva ukinula sve mjere.
Prema rasporedu određenom još u rano proljeće, kada su odredile otvaranje u četiri koraka, vlasti u Engleskoj ukinule su sve protuepidemijske mjere, uključujući i onu o distanci. Sve to dok u zemlji raste broj zaraženih delta varijatom koronavirusa. Iz ureda britanskog premijera Borisa Johnsona objavili su da će se brojevi detaljno pratiti te da postoje rezervni planovi nastupe li krizna razdoblja, ali će se pod svaku cijenu nastojati izbjeći zabrane. Uoči otvaranja britanski premijer Boris Johnson:

“Idemo s velikim otvaranjem. I to je u redu, jer ako to ne napravimo sada, morat ćemo u jesen i zimu, kada virus ima prednost hladnog vremena. Ako to ne napravimo sada, pitat ćemo se kada onda, ali moramo to napraviti oprezno i sjetiti se da je virus i dalje vani, slučajevi rastu i svjesni smo zaraznosti ove varijante.”

Britanski premijer zajedno s ministrom financija Rishijem Sunakon nalazi se u samoizolaciji nakon što su bili u kontaktu sa zaraženim ministrom zdravstva Sajidom Javidom. Johnson je prvo izazvao bijes javnosti i poslovnog sektora rekavši da on i ministar neće biti u samoizolaciji, već će se stalno testirati, ali je odustao od zamisli. Istovremeno, preko kanala francuski dužnosnici ne isključuju nove policijske satove, dok zemlja treći dan za redom bilježi više od 1000 zaraženih. U Francuskoj su na dva mjesta vandalizirani COVID centri, što se dovodi u vezu sa subotnjim prosvjedima protiv restrikcija.

U Italiji broj zaraženih raste, iako je broj umrlih u padu. Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da je novi val koronavirusa u Europi neizbježan.

Podijeli