EMA objavila podatke o učinkovitosti cjepiva protiv omikron varijante

EMA objavila podatke o učinkovitosti cjepiva protiv omikron varijante

Podijeli

Ispitivanja iz Južne Afrike, Ujedinjenog Kraljevstva i pojedinih država članica EU ukazuju na manji rizik od hospitalizacije nakon zaraze varijantom omikron – zaključak je Europske agencije za lijekove koji je objavio HALMED.

“Na temelju predmetnih ispitivanja, trenutačno se procjenjuje da varijanta omikron predstavlja između trećine i polovine rizika u odnosu na varijantu delta”, piše HALMED. No, u EMA-i također ističu da cijepljenje i dalje pruža visoku zaštitu teškog oblika bolesti. To su, kažu, pokazala nedavna ispitivanja.

“Rezultati nedavno objavljenih ispitivanja pokazuju da je učinkovitost cjepiva protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante te da s vremenom slabi. Kao rezultat, više cijepljenih osoba će vjerojatno razviti bolest uzrokovanu varijantom omikron. Međutim, predmetna ispitivanja također pokazuju da cijepljenje i dalje pruža visoku razinu zaštite od teškog oblika bolesti i hospitalizacije povezanih s varijantom omikron.

Najnoviji dokazi, koji uključuju podatke o učinkovitosti cjepiva u općoj primjeni (real-world data), također upućuju na to da su osobe koje su primile booster dozu cjepiva bolje zaštićene od osoba koje su završile primarno cijepljenje, a nisu primile booster dozu”, objavio je HALMED na svojoj internetskoj stranici.

Prema istraživanjima o kojima govori EMA, “podaci iz Južne Afrike pokazuju da osobe koje su primile dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 imaju do 70% zaštite od hospitalizacije” te da “slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da, iako zaštita opada nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, zaštita od hospitalizacije ponovno raste na 90% nakon primjene booster doze”.

Ukratko, primarno cijepljenje, a onda i booster doza i dalje su ključni dio borbe protiv pandemije.

Podijeli