EK u 2021. očekuje rast hrvatskog BDP-a za 5,3 posto, Plenković: To...

EK u 2021. očekuje rast hrvatskog BDP-a za 5,3 posto, Plenković: To je ohrabrujuće

Podijeli

Hrvatsko gospodarstvo ove bi godine trebalo dosta rasti. Prema prognozama Europske komisije u 2021. se očekuje rast za 5,3, a sljedeće godine 4,6 posto. Procjenjuje se da je BDP u prošloj godini pao za 8,9 posto.
Pad je nešto manji u odnosu na jesenske ekonomske prognoze iz studenoga prošle godine, kada je Komisija procjenjivala pad od 9,6 posto. Premijer Andrej Plenković.

“Na to je utjecao treći kvartal u kojem smo mi s obzirom na naše aktivnosti osigurali puno bolju turističku sezonu, osobito kada je riječ o priljevu stranih gostiju u odnosu na druga turistička tržišta unutar EU”.Po očekivanom rastu BDP-a u 2021., Hrvatska je treća među 27 članica Europske unije, iza Španjolske koja očekuje rast od 5,6 posto i Francuske, 5.5 posto.

“To je jedna ohrabrujuća poruka. Manji pad nego što je očekivano u prošli godini, a među tri zemlje s projiciranih najvećim rastom za 2021. Za 2022. procjena je da bi RH rasla 4.6 posto, a EU 3.9 posto. Smatramo da su ove procjene ohrabrujuće, ali i očekivane, s obzirom na godinu koja je pred nama.”

Podijeli