Ćorić predstavio paket zakona za klimu, komentirao poskupljenje plina, Krško i otkup...

Ćorić predstavio paket zakona za klimu, komentirao poskupljenje plina, Krško i otkup INA-e

Podijeli

U sklopu slovenskog predsjedanja Europskom komisijom održan je neformalni sastanak EU ministara zaduženih za resor okoliša. Tim povodom hrvatski ministar Tomislav Ćorić predstavio je novi zakonodavni paket za klimu, a govorio je i o otkupu dionica INA-e, poskupljenju plina, proširenju elektrane Krško, ali i skladištenju nuklearnog otpada.
Sve vremenske prilike i neprilike koje su se dogodile proteklih godina nije ništa drugo nego plod činjenice da je svijet dugo zatvarao oči pred problemima koji su se gomilali, rekao je ministar predstavljajući novi zakonski paket za klimu.

“Ovaj paket nosi veliku ambiciju i velik iskorak europske ekonomije, njezine transformacije, međutim takav iskorak ni na europskoj ni na hrvatskoj razini nema alternativu. On se može ignorirati, odnosno potreba za njim se može ignorirati, no ignorancija u pravilu dovodi do toga da se udari glavom u zid.”

Poseban odjek u javnosti dobila je najava mogućeg poskupljenje plina od 25% i to najkasnije do 2026. godine. Takav scenarij u objavljenoj strategiji Europske komisije navodi se kao rezultat ubrzanog izbacivanja fosilnih goriva iz prometa i gospodarstva. Ćorić pak napominje da će uz plin mogli poskupiti i drugi energenti, a ono što nam preostaje je tranzicija energetskog sektora i korištenje obnovljivih izvora energije.

“Povećanje cijene od 25%, na što se u medijima najviše referiralo, je nešto što će nositi najveća sredstva i upravo će i pozicija Hrvatske biti da se to nametanje dodatka na cijenu plina dodatno razmotri i kakve bi to imalo posljedice na ogroman broj kućanstava.” Slovenija je najavila proširenje nuklearne elektrane Krško, a jedino što je s Hrvatskom komunicirano je produljenje roka upotrebe elektrane do 2043. rekao je ministar Tomislav Ćorić. Sama izgradnja, odnosno proširenje trajat će desetak godina, a o hrvatskom ulaganju u najavljeni Blok 2 ministar kaže:

“Eventualna izgradnja novog bloka je nešto na što Hrvatska neće gledati benevolentno u kontekstu razgovora po pitanju dobave električne energije. Da li će tu doći do mogućnosti i sufinanciranja, odnosno do suradnje Republike Slovenije, odnosno Gen-I, s jedne strane i RH, odnosno HEP-a, s druge strane, to ćemo vidjeti onda kad se stvari po tom pitanju formaliziraju. Očekujte da će to biti tek u sljedećim, nisam siguran da li mjesecima ili godinama.”

Proširenje nuklearne elektrane Krško koje je slovenska vlada najavila, povlači za sobom i pitanje skladištenja nisko i srednje radioaktivnog otpada.

“Imamo svoje planove i njihova realizacija ide određenom dinamikom. Nedavno smo imali sastanak s bosanskohercegovačkom stranom po pitanju lokacije Čerkezovac. Radna skupina na tu temu ima odigrati svoju ekspertnu ulogu i ja vjerujem da će ishod biti pozitivan, vidjet ćemo u kojem smjeru i kako će to ići. Razmišljati o tome gdje će se skladištiti gorivo za 15 ili 20 godina iz novog bloka koji bi bio gotov za desetak godina, o tom u ovom trenutku ne razmišljamo. To nije tema.”

Više od pola godine prošlo je otkako je ministar Tomislav Ćorić razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem o modelu otkupa MOL-ovih dionica u INA-i. Na pitanje u kojoj smo fazi danas ministar pomalo šturo odgovara:

“Pa u finalnoj smo fazi. Hrvatska javnost će vrlo skoro saznati ishode tih razgovora. Vi ćete onda u podnaslovu kreirati smjer u kojem će vaši čitatelji promišljati. Znate da ja ne mogu na to utjecati.”

Podijeli