Božinović: U odnosu na tjedan prije brojevi ne rastu, znanost nam pali...

Božinović: U odnosu na tjedan prije brojevi ne rastu, znanost nam pali svjetlo na kraju tunela

Podijeli

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, komentirao je brojne dnevno-političke teme među kojima i aktualnu korona situaciju.

Šef stožera zadovoljan je trenutnom epidemiološkom situacijom iako ona i nije najbolja. Danas je zabilježeno tek 217 novih slučajeva zaraze, što se može prepisati malom broju testiranih. Na pitanje kada nam stiže novo, proteinsko, cjepivo Božinović poručuje da bi se lakše nosili s ovom situacijom kada bi imali odgovore na ova futuristička pitanja.

“Imamo situaciju da nam brojevi u odnosu na tjedan prije ne rastu. Činjenica je da su to još uvijek visoke brojke novozaraženih. Međutim u svakom slučaju je bolje ukoliko uđemo u jedan plato nego da je taj rast strelovit kao što je bio prije nekoliko tjedana.”

Sva pitanja o cjepivu preusmjerio je na HZJZ, a ono što on može o tome reći je da je Vlada osigurala cjepiva za sve građane RH. Još jednom je ponovio i uvjet za povratak u staro normalno:

“Svatko tko se namjerava cijepiti ima dovoljno cjepiva. Cjepivo, veća procijepljenost, je sigurno nešto što nas brže vodi povratku u staro, u najmanju ruku prema daljnjoj liberalizaciji ili možda ukidanju svih mjera.”

Situaciju pratimo svakodnevno, poručuje Božinović i dodaje da brojevi ne rastu u tolikoj mjeri. Očekivani porast smo uspjeli sanirati, zaključuje. O petom valu kojeg najavljuje član znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc, kaže da u cijeloj ovoj situaciji znanost ima glavnu riječ.

“U redu je da se sve propitkuje, jer znanost ne bi bila znanost i ne bi nas dovodila do rješenja ukoliko ne bi preispitivala i samu sebe. Ono što je činjenica, ono što moramo imati u vidu to je da zapravo, znanost je ta koja nas treba, i voditi kroz krize, a koja nam u konačnici pokazuje trenutak ili nam pali to svjetlo na kraju tunela, koji ćemo proći i vratiti se normalnom životu.”

O porastu broja zaražene djece od 10 do 19 godina kaže:

“Djeca puno lakše podnose, pa i mladi ljudi puno lakše podnose ovu zarazu. Njihovi simptomi su blažeg karatkera i lakše prolaze kroz epidemiju.”

SOA se u svom izvješću osvrnula na migrante, a imamo li situaciju pod nadzorom, Božinović odgovara:

“Naravno da je situacija na hrvatskim granicama pod nadzorom, da je hrvatska granična policija iz dana u dan i osposobljenija i opremljenija za zaštitu vanjskih granica EU i državnih granica RH. To je posao s kojim mi zapravo nikad ne stajemo.”

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina osvrnuo se na stravičan zločin koji se dogodio u noći s petka na subotu u zagrebačkom naselju mlinovi. O 56-godišnjaku kojeg se sumnjiči za ubojstvo troje djece, a koji se trenutno nalazi na liječenju u KBC-u Sestre milosrdnice, je rekao:

“On još nije uhićenik jer postoje rokovi. On će biti uhićen kada se otpusti iz bolnice te će ga onda policija uhititi.”

Podijeli