Beroš: Struka će procijeniti kada je pravo vrijeme za popuštanje mjera

Beroš: Struka će procijeniti kada je pravo vrijeme za popuštanje mjera

Podijeli

Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je potresom pogođenu Opću bolnicu u Sisku. Od tamo je komentirao aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji.
Naglasio je da je broj aktivnih slučajeva po prvi puta pao ispod pet tisuća. Vodeći se padom broja novozaraženih, naveo je kada bi moglo doći do eventualnog popuštanja mjera.

“Pratit ćemo i dalje na dnevnoj bazi sve one elemente koji opisuju epidemiju i u trenutku kada struka procijeni da je pravo vrijeme, doći će, vjerujem, do postepene relaksacije svih onih mjera koje su sada aktivne”. Zbog situacije s potresom, stanovnicima Sisačko-moslavačko županije bilo je gotovo nemoguće pridržavati se epidemioloških mjera. Je li to rezultiralo većim brojem novih slučajeva?

“Očekivali smo, mogu to sada već iskreno reći, veći broj novozaraženih kao posljedicu tih zbivanja. Međutim, on se na neki način nije dogodio. Ono što se eventualno događa je određeni porast novozaraženih, ali koji je u vezi sa smještajem i smještajnim uvjetima. Ono što je od iznimne važnosti, cijepljenje je u tijeku, a mislimo da će upravo cijepljenje na ovom području biti jedan od najvažnijih faktora koji će spriječiti širenje epidemije”. Kao što je već poznato, Vlada je odlučila sve zaposlene u zdravstvenom sustavu koji rade s Covid-19 pozitivnim pacijentima nagraditi s 10 posto većom plaću. Sindikat zdravstva upozorava da ta naknada nije stigla. Evo kako je to komentirao:

“U domeni je ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova da za svakog djelatnika sagledaju koliko je radio sa Covid-19 pozitivnim bolesnicima i da odredi taj dodatak. To su okolnosti koje vam ja mogu reći.Ako bude nekih spornih elemenata, kao sa v

Podijeli