Beroš: Cijepite se, zaštite živote, osim šampiona turizma, moramo biti šampioni sigurnosti

Beroš: Cijepite se, zaštite živote, osim šampiona turizma, moramo biti šampioni sigurnosti

Podijeli

Sa 170 novih slučajeva zaraze na 5400 testiranih, bilježimo blagi pad novozaraženih u odnosu na prošli tjedan, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Na boničkim odjelima liječi se 154-ero pacijenata, od čega ih je na respiratoru 12.
S dijagnozom COVIDA preminule su još četiri osobe, od kojih sve starije životne dobi i necijepljenje, dodao je ministar ponovno apelirajući na starije da prime svoje doze jednog od odobrenih cjepiva.

“Više od 40 posto onih od više od 80 godina nisu cijepljeni, molimo vas da se cijepite, to je način kojim štite svoje živote”, apelira ministar Beroš.

Za starije sugrađane pokreće se i aktiviranje patronažne službe. 1200 patronažnih jedinica će, “od vrata do vrata”, bude li potrebe, podsjećati starije na važnost cijepljenja. Osim na starije, apelirao je ministar zdravstva i na mlade, koji, napominje, ne moraju biti zabrinuti za ishod oboljenja od COVIDA, ali predstavljaju rezervoar gdje se virus može kretati, mutirati, postati opasniji. Hrvatska je prema novoj koronakarti i dalje ista – kontinent nam je zelen, obala narančasta. U odnosu na turističke konkurencije, i dalje smo na vodećem mjestu, ističe Beroš. Veliki broj turista je sjajna vijest, ali i razlog za povećani oprez.

“Jer ta sigurnost koju nudimo turistima je neprocjenjiva u trenutku kad je okruženje nestabilno. Vodeće brojke ponovno nas vode prema poziciji šampiona turizma, međutim, moramo biti šampioni sigurnosti. To je ono što možemo i moramo ponuditi našim gostima koji dolaze u Hrvatsku”, dodaje ministar Beroš.

Bliže smo zelenom, nego narančastom, napominje epidemiolog Krunoslav Capak komentirajući koronakartu cijele Hrvatske.

“Većina Hrvatske, osim jadranske, daleko je od mogućnosti da postane narančasta, a kamoli crvena. Jadranska Hrvatska, s obzirom na niski postotak potvrđenih slučajeva u testiranima, koji trenutno iznosi 3.3, imamo prostora do 4. Incidencija je 96,5, a može se širiti do 200, dakle dvostruko više nego što imamo sada, ali ako održimo udio u testiranima ispod četiri”, rekao je Capak.

Ipak, statički smo bliže zelenom, ali brojke rastu, napominje načelnik Stožera Davor Božinović. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestio je o novoj studiji koja pokazuje kako se delta soj koronavirusa širi jednako brzo kao vodene kozice, a pritom ga šire i cijepljene osobe.

“Ništa novo i neočekivano”, ističe infektologinja Alemka Markotić.

“Nema nekih specifičnih simptoma koji bi bili usmjereni i manifestirali se kod delta varijante. Čovjek koji je cijepljen štiti sebe, i dalje u nosu može imati virus, no taj virus ne bi imao prostora za širenje da smo svi cijepljeni”, ističe Markotić.

Pretpostavka je da će svi, ili najveći dio, onih koji nisu preboljeli bolest ili nisu cijepljeni, zaraziti, dodaje na to ministar Božinović. O obveznom cijepljenju za određene sektore i dalje se ne razmišlja ozbiljno, ali sve opcije ostaju otvorene. Naglasak će u budućnosti biti na pametnom korištenju COVID potvrda. Uz njih, i poštivanje epidemioloških mjera, s virusom živimo iz dana u dan, dodaje ministar Božinović. A epidemiološke mjere, točnije četiri odluke o istima, produljene su do 15. kolovoza.

“Odluka o nužnoj epidemiološkoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski. Odluka o uvođenju posebne organizacije rada za djelatnost trgovine koja se obavlja u prodavaonicama i trgovačkim centrima. Odluka o načinu organizacije javnog prijevoza putnika i odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i druge nužne epidemiološke mjere radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.”

U odluci o okupljanjima dodana odredba da djeca mlađa od 12 godina ne moraju imati COVID potvrdu kada idu primjerice na svadbe i slične svečanosti u pratnji roditelja ili skrbnika.

Bliži nam se i obljetnica VRO Oluja, ali i tradicionalna Sinjska alka. Epidemiološki okvir trebao biti biti gotov u ponedjeljak, a proslava u Kninu bit će slična prošlogodišnjoj. Na Sinjskoj alki okvir će biti COVID potvrde i polovica broja sudionika u odnosu na predviđeni broj mjesta. Ministar Beroš komentirao je situaciju u KBC-u Zagreb koji je zaprimio prvi zahtjev za odštetu pacijenta jer se zarazio s covidom u bolnici te je nakon toga preminuo.

“U ovom trenutku nema tužbi prema zdravstvenim ustanovama. KBC-u Zagreb stigao je odštetni zahtjev. U komunikaciji s predstavnicima bolnice, odgovorili su da su poštovane sve epidemiološke mjere, da je postupano pravilima struke. Ako tužbe budu utemeljene, zdravstveni će sustav na isto odgovoriti i reagirati sukladno pravnom lijeku. U ovom trenutku sredstva za to nisu predviđena”, rekao je ministar Beroš.

I članovi stožera odlaze na kratki ljetni odmor. Iduća pressica Stožera održat će se treći petak od danas, taman uoči isteka postojećih epidemioloških mjera, ako sve dotad bude u redu, zaključio je ministar Božinović.

Podijeli