Bačić: Nema čarobnog štapića za ubrzavanje obnove

Bačić: Nema čarobnog štapića za ubrzavanje obnove

Podijeli

Novi ministar graditeljstva Branko Bačić u svom prvom posjetu Baniji najavio je zbrinjavanje ljudi iz kontejnera, novi zakon, ubrzavanje obnove i trošenje predviđenog europskog novca.U prvom dolasku na Baniju kao ministar graditeljstva Branko Bačić je najavio ubrzanje obnove. Tvrdi da će pročešljati projekt po projekt, a za realizaciju mu treba novi zakon.

“Kako bi zakon bio pregledniji, jasniji, dostupniji i efikasniji u provedbi. On će tijekom dana biti biti omogućen na uvid zainteresiranima i naš je cilja da do 15. veljače bude raspravljen, a onda i usvojen.” Najavio je stambeno zbrinjavanje svih građana koji su u kontejnerima.

“Plan je da do iduće zime i 1. studenog za njih osigurano prikladan smještaj.”Skoro tri godine od zagrebačkog i više od dvije od banijskog potresa Bačić kaže da je nužno poboljšanje.

“Nema čarobnog štapića, nema jednostavnog rješenja. Za to je potrebno jako puno posla, a prije svega jako puno dobre volje i suradnje svih sudionika u tom procesu. Obveza je države da u ovoj godini riješi izazove koji su nužni za rješavanje.” Bačić kaže da ne vjeruje da može postići zacrtano ne bi se toga ni uhvatio, a uživa i podršku premijera. Hoće li do kraja lipnja iskoristiti europski novac novi ministar kaže.

“Tim koji je već sada organiziran radi na olakšavanju utroška sredstava. Utrošiti 630 milijuna eura u 23 tjedna i to nije jednostavno, ali ću nastojati učiniti sve da se niti jedna lipa ne vrati u europski proračuna, ali moram biti realan i oprezan kada dajem takvu izjavu.”

Bačić najavljuje i brojčanik na stranicama ministarstva gdje će se moći pratiti trošenje novca Zašto tek sada ubrzavanje i zašto se kao zastupnik nije zalagao za bržu obnovu, pitali su novinari Bačića.

“Nema što reći nego da sam bio manje posvećen jer mi kao predsjedniku kluba zastupnika puno tema prolazi kroz ruke i nisam bio koncentriran na obnovu. ali mi j dužnost koju sam preuzeo dala tu obvezu i da se bavim time.”

Ministar je zatim prošetao kontejnerskim naseljem razgovarao s građanima pa je u jednom razgovoru otkrio novosti oko samoobnove.

“Zakon će propisati da onog trenutka kada se krene u samoobnovu cjelokupni iznos će biti uplaćen i zakon će omogućiti da svi koji su u samooobnovi se taj proces nastavi, a kad zakon stupi na snagu preostali iznos do potpune samoobnove će vama biti uplaćen i nećete biti u lošijem položaju od obih koji tada krenu u samoobnovu.”

​Najavio je Bačić da će u roku od 30 dana od stupanja na snagu napravit će se aplikacija koja će građanima omogućiti da informiraju o statusu bez zvanja institucija. Sutra bi se trebao održati sastanak ministarstva i grada Zagreba na temu ubrzavanja obnove u glavnom gradu.

  • Maximus
Podijeli