Austrijski kancelar Kurz podnio ostavku

Austrijski kancelar Kurz podnio ostavku

Podijeli

Konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku nakon optužbi da je umiješan u korupcijsku aferu.“Bilo bi neodgovorno da upadnemo u višemjesečni kaos i u slijepu ulicu”, rekao je pred novinarima u Beču, dodajući da se povlači radi “stabilnosti” zemlje i odbijajući “lažne optužbe”. Za svog nasljednika predložio je ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga. Sve je počelo u srijedu kada je državno odvjetništvo izvijestilo o pokretanju istrage. Kurza se sumnjiči da se od 2016. do 2018. koristio vladinim novcem kako bi osigurao povoljno pisanje o svojoj stranci u medijima. Kurz je tvrdio kako su optužbe izmišljene, no pritisak javnosti i partnera, stranke Zelenih, bio je očito prevelik.

Nakon što je sinoć konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz predao ostavku zbog sumnje da je umiješan u korupcijsku aferu, nižu se reakcije. Kurz je izjavio kako bi bilo neodgovorno da upadnu u višemjesečni kaos i slijepu ulicu istaknvuši pritom da se povlači radi stabilnosti zemlje.

Reporterka 24sata iz Beča Aurora Weiss istaknula je za Media servis kako ova korupcijska afera nije sramota jednog pojedinca niti grupe koju se sumnjiči da je preusmjerila novac iz Ministarstva financija kako bi financirala medijske kampanje.

“Ovo je ujedno sramota same Republike Austrije i njezinih institucija koje su se pokazale da nakon 2019. godine, kada je u potpunosti pala austrijska Vlada, zapravo nisu ništa napravile po pitanju korupcije.”

Weiss je istaknula da se ova afera čini dosta instrumentaliziranom za Sebastiana Kurza. “Žalosno je vidjeti da je Werner Kogler, zamjenik Sebastiana Kurza, odlučio o njegovoj sudbini ovoga puta”, kazala je Weiss.

“Radi se o tome da je Kogler predložio da se nađe adekvatna zamjena za Sebastiana Kurza dok protiv njega traje istraga. Znači, moramo samo odijeliti i razjasniti stvari da je ovdje riječ o istrazi. Ovdje nije riječ o konačnom zaključku istrage.”

Nakon što je podnio ostavku, Kurz je za poziciju kancelara predložio Alexandra Schallenberga koji je do sada obnašao funkciju ministra vanjskih poslova. A što će dalje biti sa Kurzom?

“Sebastian Kurz će u naredno vrijeme svoje mjesto pronaći kao zastupnik u parlamentu. Ne smijemo zaboraviti ni da je on predsjednik Narodne stranke što će njega i dalje zadržati na političkoj poziciji.”

Podijeli