Aktualac obilježili pitanja o Žalac i aferi Softver

Aktualac obilježili pitanja o Žalac i aferi Softver

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Aktualno prijepodne u Saboru oporbeni zastupnici iskoristili su kako bi premijeru Plenkoviću i članovima Vlade postavljali pitanja uglavnom o radu Stožera, ali i aferama koje su nanizali članovi HDZ-a s naglaskom na Gabrijelu Žalac.

​Jedna od glavnih tema aktualnog prijepodneva u Saboru bila je afera Softver s HDZ-ovom Gabrijelom Žalac u glavnoj ulozi. Domagoj Hajduković iz Kluba socijaldemokrata:

“Jeste li znali gospodine Plenkoviću za kriminal ministrice Žalac kada je tako srčano branite ili je preveslala i Vas? Hvala bogu pa imamo naše novinare, imamo europski OLAF koji rade posao za koji hrvatski građani plaćaju vas”.

Premijer Andrej Plenković odgovorio je da u svim zemljama postoje problemi s povlačenjem europskog novca.

“Nisu izmislili OLAF i Ured europskog javnog tužitelja zbog Hrvatske. Mi smo bili ti, ne Vi, naša Vlada 2017. koja je rekla politički da želimo participirati u tom instrumentu jer želimo strožu kontrolu i stroži nadzor korištenja europskih fondova. Ako je netko kriv, odgovarat će. Ako nije, neće.”

Katarina Peović iz Radničke fronte prozvala je Plenkovića da već dvije godine vodi tajne pregovore o Zakonu o radu te da radi sve kako bi si osigurao povratak u Bruxelles.

“Rekli ste da ćete urediti platformski rad. Tim Zakonom o radu svi će radnici u Hrvatskoj postati platformski radnici. Rekli ste da ćete uredit ugovore o radu koji su nesigurni, po kojima smo prvi u Europi. Svi ugovori o radu će postat nesigurni. Imamo najnižu stopu zaposlenosti. Nitko se novi neće zaposliti zato što ćete prerasporedit radno vrijeme postojećim radnicima. Neće biti potrebe za novo zapošljavanje”.

Konstataciju da mu je jedini cilj vratiti se u Bruxelles, iznijeli su i neki drugi politički akteri, a premijeru ona nije dobro legla.

“To ponavlja Bulj, to ponavlja Milanović… Pa do ovdje ste već došli. Da je tako valjda bih ostao gore. Stanite s tim. Dodijali ste više. Prenosite to jedni, drugi, treći, citirate… Gospođo Peović, držite to za sebe. Ono, degutantni ste. Ne samo Vi nego svi skupa s time”.

Sandra Benčić iz Kluba zeleno-lijevog bloka nabrajala je i druge nedavne afere te ustvrdila da šef HDZ-a stranku nema pod kontrolom.

“Gospođa Žalac uhićena je jer je svom prijatelju Šimuncu namjestila posao od 13 milijuna kuna… Tu je i afera Hrvatska lutrija. Ponovno Vaš član, ponovno izvučeni milijuni kuna… Sada i Vi spoznajete da ne možete kontrolirati korupciju ni u svojoj Vladi ni u svojoj stranci”.

​Benčić je zaključila da niti jedna vlada u Europi ne bi preživjela s ovolikom količinom afera, a premijer joj je odgovorio:

“Ništa ne moram kontrolirat. Vlast funkcionira na temelju trodiobe vlasti. Vi ste isto pravnica, kolegice. Postoje tijela koja u ovoj državi imaju naslov da samostalno i neovisno rade svoj posao”.

Nažalost, ispada da u aferi Softver, oni koji su trebali, dakle DORH i USKOK, nisu radili svoj posao.

Podijeli