Međimurska županija potpisala sporazum o suradnji sa Institutom društvenih znanosti “Ivo Pilar”

Međimurska županija potpisala sporazum o suradnji sa Institutom društvenih znanosti “Ivo Pilar”

Podijeli
Foto: Iva Muminović

Potpisan je sporazum o suradnji između Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Međimurske županije. Ivo Pilar je vodeći javni Institut u Hrvatskoj u području društvenih znanosti. Bave se i humanistikom, a tri glavne struke u Institutu su psihologija, sociologija i povijest. Pored toga, fokusiraju se na još desetak srodnih humanističkih i društvenih disciplina među kojima je demografija.

Koliko je pitanje demografije važno ne samo u Međimurju, već u cijeloj Hrvatskoj, naglasio je ravnatelj Instituta Željko Holjevac:

“Znamo koliko su to važne teme u našoj sadašnjici, koliko su nam migracije, iseljavanja, manjinska pitanja i ostala urgentna i važna pitanja i institut Ivo Pilar radi na tim pitanjima te u tom smislu djelujemo u različitim djelovima Hrvatske.”

Institut ima 7 podružnih centara, od Dubrovnika do Vukovara, a nama najbliži podružni centar je u Varaždinu.

Holjevac je dodao kakve planove imaju za Međimursku županiju:

“Ovdje je primjer, mogućnost za otvaranje suradnje sa županijom na različitim temama od kojih sam već jednu spomenuo, a to je demografija, manjinska pitanja, tu je povijest, identitet i mogući razvoj. Ono na čemu Institut generalno radi i u zagrebačkoj središnjici pa tako i u svim područnim centrima u Hrvatskoj su dvije ključne dimenzije: identitet sredine kojoj donosimo znanje i koju našim znanstvenim potencijalom pokušavamo unaprijediti i dodatno pomoći domicilne snage koje rade na identitetskim pitanjima, a još više na razvoju, jer naša orijentacija je svakako budućnost.”

Što potpisivanje ovog sporazuma znači za našu Županiju, istaknuo je župan Matija Posavec.

“To je za nas naročito važno jer neki procesi koji se događaju ne samo u Hrvatskoj već i u Međimurju, možda ih malo previše ocijenjujemo temeljem dojma, a bez nekih fakta utemeljenih na znanstvenim istraživanjima i to ovom suradnjom planiramo promijeniti, sa znanstvenicima ići u jednu tješniju suradnju ne samo oko tema migracije, demografije i nacionalnih manjina već i oko svih drugih tema koje bi mogle biti obuhvaćene istraživanjima.”

Cilj Instituta je suradnja s javnim ustanovama kako bi se osigurao bolji prosperitet svih hrvatskih krajeva i zatim Hrvatske kao cjeline. 

Podijeli