Zbog razornog potresa Hrvatska aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu

Zbog razornog potresa Hrvatska aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu

Podijeli

Zbog jučerašnjeg razornog potresa s epicentrom kod Petrinje Hrvatska je aktivirala međunarodnu zajednicu civilne zaštite u pružanju žurne pomoći, stoji u priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite koje prenosimo u cijelosti.”Nakon što je Republika Hrvatska 29.12.2020. aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu – program Unije namijenjen pružanju žurne pomoći – te zatražila zimski šatore za 6 – 8 osoba, svjetiljke sa zaštitom od PVC mreže (unutarnje), rasvjetne balone / tornjeve za osvjetljenje, električne grijače, sklopive krevete, vreće za spavanje i kontejnere za stanovanje, prva žurna pomoć je stigla istog dana iz Republike Slovenije, Uprave za zaštitu i spašavanje Ministarstva obrane oko 23 sata.

Radi se o 4 kontejnera, 12 kreveta na kat s 24 madraca i 200 vreća za spavanje koji su tijekom noći pristigli u centralno skladište civilne zašite u Jastrebarsko odakle se prevoze na pogođena područja u skladu s procijenjenim potrebama. Osim Slovenije hrvatskom zahtjevu za pomoć su se odazvale Austrija: 470 sklopivih kreveta, Italija: 100 zimskih šatora. Grčka: 40 šatora, 50 električnih grijača, 500 sklopivih kreveta i 500 vreća za spavanje. Rumunjska: 50 šatora, 100 sklopivih kreveta, 200 vreća za spavanje i 14 kontejnera za stanovanje. Švedska: 60 šatora i 2.000 sklopivih kreveta, Češka: 2 svjetiljke sa zaštitom, 1 balon/toranja za osvjetljenje, 10 električnih grijača, 600 sklopivih kreveta i 1.200 vreća za spavanje.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali našem zahtjevu za pomoć te kontaktirali Ravnateljstvo civilne zaštite s upitima za slanje pomoći.”

  • Maximus
Podijeli