Vlada u drugo saborsko čitanje uputila paket prijedloga iz petog kruga porezne...

Vlada u drugo saborsko čitanje uputila paket prijedloga iz petog kruga porezne reforme

Podijeli

Nakon što ga je Sabor u prvom čitanju podržao, paket zakonskih prijedloga iz petog kruga porezne reforme našao se na sjednici Vlade koja ga je vratila u parlament na drugo čitanje s nekim promjenama.
Radi se o prijedlozima izmjena zakona o PDV-u, porezu na dobit i na dohodak te fiskalizaciji u prometu gotovinom. Paket je ukupno vrijedan gotovo dvije milijarde kuna, rekao je resorni ministar Zdravko Marić koji je istaknuo ključne odrednice u poreznim promjenama.

“Ukidanje oslobođenja od plaćanja PDV-a za male pošiljke uvezene u EU, čija je vrijednost manja od 22 eura. Što se tiče poreza na dobit, ključna je promjena smanjivanje i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 za sve one čiji je godišnji prihod manji od 7 i pol milijuna kuna. Što se tiče fiskalizacije, propisivanje visine blagajničkog maksimuma prema pojedinim kategorijama poreznih obveznika.”
Što se tiče poreza na dohodak, Marić je između ostalog istaknuo:

“Ključne promjene su snižavanja poreznih stopa s 24 na 20, odnosno s 36 na 30. Također smanjuje se porezna stopa s 12 na 10 koja se primjenjuje pri oporezivanju godišnjih i konačnih dohodaka te paušalnih oporezivanja djelatnosti. Uvođenje nacionalne naknade za starije osobe. Također, predlaže se povećati porez na dohodak ostvaren po osnovi razlike vrijednosti imovine i visine sredstava kojom je stečene, ne razmjer imovine.”
​Izmjenama iznajmljivači stanova neće više morati ovjeravati ugovore kod javnog bilježnika prije porezne uprave, a predlaže se i porezno rasterećenje za dobitke digitalnim nomadima kako bi ih privukli na rad iz Hrvatske. S ova četiri, povezan je i prijedlog izmjena zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Naime, izmjenama zakona poreza na dohodak smanjuje se prihod lokalnih jedinica, za oko dvije milijarde kuna. Marić je istaknuo da fond za fiskalno izravnavanje, koji iznosi 17 posto i kojeg su punile sve jedinice lokalne i regionalne samouprave, ostaje, ali:

“Više ga ne pune sve općine, gradovi i županije, nego ga puni državni proračun. Kompletna težina ovog zakona prebacuje se na centralni proračun i kad ga povežemo s prethodnim zakonima, posebno sa zakonom o porezu na dohodak dolazimo do ekvivalencije.”

Podijeli