U Zagrebu održan online seminar “Debljina, rizici i komplikacije bolesti COVID-19”

U Zagrebu održan online seminar “Debljina, rizici i komplikacije bolesti COVID-19”

Podijeli

U Zagrebu je održan online seminar „Debljina, kronične nezarazne bolesti, geni, rizici i komplikacije bolesti COVID-19“, na kojemu su stručnjaci govorili o uzročno-posljedičnoj vezi debljine i češćeg obolijevanja od koronavirusa te pojavljivanja težih komplikacija.
O povezanosti debljine i bolesti koronavirusa na simpoziju je govorila i prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Čak je 46 posto veći rizik samo za pozitivan nalaz na koronavirus kod osoba s debljinom, u usporedbi s onima koji nemaju debljinu. Sukladno tome je i rizik za hopitalizaciju veći, 103 posto je veći u odnosu na ljude s normalnom tjelesnom masom, 74 posto je veći rizik da završite u jedinici intenzivnog liječenja, čak 66 posto je veći rizik da završite na respiratoru.”

Dodala je kako je debljina i jedini rizični čimbenik koji vodi do nastanka svih vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. “Prema analizama OECD-a isključivo zbog prekomjerne tjelesne mase u Hrvatskoj će u sljedećih 30 godina očekivano trajanje života biti 3,5 godine kraće ako se ne dogode značajne promjene“, poručila je Musić Milanović.

Podijeli