U Hrvatskoj 34 novozaraženih, ukida se samoizolacija za osobe koje dolaze iz...

U Hrvatskoj 34 novozaraženih, ukida se samoizolacija za osobe koje dolaze iz BiH

Podijeli

U Hrvatskoj 34 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba u Splitu nalazi se na respiratoru. Najveća žarišta i dalje su Zagreb i Đakovo. U međuvremenu, najavljeno je da se ukidaju mjere samoizolacije za osobe koje iz BiH ulaze u Hrvatsku.
U Osječko-baranjskoj županiji 7 je novih slučajeva koronavirusa, sve osobe su iz Đakova. Uvedene su i nove mjere za grad, potvrdio je načelnik đakovačkog Stožera Antun Galić.

“Javnih okupljanja na području Grada Đakova, držimo se za sljedećih 14 dana, do daljnjega neće biti. Na ulazu u trgovinama vršit će se dezinfekcija, reduciran broj kupaca, svi ugostiteljski objekti moći će raditi samo do 24 sata. U narednih 14 dana odgođene su sve krizme i pričesti, a misna slavlja će se organizirati gdje su uvjeti mogući na otvorenom.”
Zbog učiteljice pozitivne na koronavirus, zatvorena je Osnovna škola Sikirevci, a cijeli razred je u samoizolaciji. U Zagrebu je 20 novih slučajeva zaraze, a još 104 osobe dobile su mjeru samoizolacije. Zbog pogoršanja epidemološke slike, u Gradu Zagrebu ponovno su počele s radom COVID ordinacije u kojima se obavlja savjetovanje, trijaža i po potrebi pregledi, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

“Od danas počinjemo ponovno s COVID ambulantama koje rade od 8 do 20 sati u svim Domovima zdravlja.”
Nakon što se u noćnim klubovima zarazio veći broj ljudi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić apelirao je na mlade da se pridržavaju mjera zbog najugroženijih skupina.

“Skoro trećina oboljelih je iz noćnih klubova, zamolio bih mlade da ako već idu u noćne klubove da se ne druže sa svojim djedovima i bakama jer bi to za njih moglo biti pogubno.”
Ministar zdravstva Vili Beroš za Radio Dalmaciju je potvrdio da Stožer razmišlja o tome da zatvore noćne klubove.

“Razmišlja se o tome, no vidjet ćemo kako će ova naša preporuka o nadzoru rezultirati u sljedećih nekoliko dana. Vidim da su i ljudi shvatili da je to problem, a isto tako da će naš nadzor omogućiti da oni poštuju uvjete održavanja svih takvih aktivnosti.”
S druge strane, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je popuštanje mjera na granicama.

“Vjerojatno ćemo u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granica i kad su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje. To će značiti ulazak u Republiku Hrvatsku na način da svi koji ulaze da se pridržavaju epidemioloških mjera, međutim, to više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH.”

Podijeli