Tjedan na izmaku obilježile nove mjere, VNS i smrti velikana

Tjedan na izmaku obilježile nove mjere, VNS i smrti velikana

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

U tjednu iza nas nekoliko puta smo rušili rekorde. Uvedene su strože mjere, izglasan je državni proračun i podrška ministru Tomislavu Ćoriću, a nakon nekoliko tjedana medijske trakavice održana je i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj su za stol sjeli premijer Plenković i predsjednik Milanović.

Još jednom smo oborili rekord. U ovom tjednu dva puta smo imali više od 4000 novozaraženih. Uvedene su i nove mjere, zatvoreni su ugostiteljski objekti, zabranjene svadbe, ograničena okupljanja – javna na 25, privatna na 10 osoba, a pojačane su i kontrole. Arena Zagreb primila je prve pacijente, a strože mjere kojima se epidemiološka situacija želi staviti pod kontrolu trajat će do Božića. Deblji kraj opet su izvukli poduzetnici koji su najavili žalbe. Crne brojke nisu utjecale na crni petak. Popusti su unatoč ubrzanom rastu broja oboljelih privukle veći broj građana na pohod trgovačkim centrima, a koliko se isplatilo riskirati zarazu, znat ćemo u danima koji slijede.

Nakon dugih nekoliko tjedana dočekali smo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dugo očekivanom sastanku koji se na kraju održao u Banskim dvorima, a ne u NSK odnosno u vili Weiss kako su prvotno predlagale s jedne strane premijer Andrej Plenković, a s druge predsjednik Zoran Milanović. Tema je bilo nekoliko, radikalizacija, epidemija, ali i položaj Hrvata u BiH, Srbiji, te Crnoj Gori. Ovo su o sastanku rekli premijer i predsjednik.

“Usvojene su smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija, data je suglasnost suradnji s pojedinim službama nekih drugih zemalja, što su službe predložile, raspravljena je situacija koja se odnosi na radikalizaciju u društvu.”

“Svi ti sastanci ja sam ih organizirao i bio na njih nekoliko još i prije pet godina, su uvijek s obzirom na loša očekivanja, na nisku polaznu atmosferu, iznad očekivanja. To je jedan lagani stockholmski sindrom. Očekuješ najgore, na kraju izađeš sretan. On kaže sjajno, bilo je okej.”
Ovog tjedna u Saboru je, kako je i očekivano, izglasan državni proračun za sljedeću godinu. Podršku je dobio i novi Ovršni zakon. Oporba je, iako nezadovoljna, zakon ipak podržala kako su i najavili da će učiniti.

Pod posebnim povećalom i ovog je tjedna bio ministar Tomislav Ćorić. Uoči opoziva, kudila ga je oporba, a branile stranačke kolege, pa i sam premijer. Za njegov opoziv glasao je 51 zastupnik, što je naravno nedovoljno. Ćorić ostaje ministar gospodarstva i održivog razvoja, a oporbi više sreće drugi put.

Obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Pokrenut je besplatan anonimni telefon 116 006 koji će 24 sata dnevno biti dostupan za podršku žrtvama i svjedocima nasilja. Rada Borić iz Zeleno-lijevog bloka upozorila je da se broj prijava nasilja smanjuje jer žene ne vjeruju pravosuđu te kratko zaključila.

“Nasilje nad ženama je pandemija.”
​Jedan od alata za borbu protiv nasilja je i podizanje svijesti da se nasilje najčešće događa u našoj neposrednoj blizini. Zato smo svi pozvani stati u obranu naših majki, sestara, žena, kćeri i prijateljica i prijaviti nasilje.

Šefica Uprave za opće poslove američkog predsjednika Donalda Trumpa poslala je Joeu Bidenu pismo u kojem ga obavještava da tranzicija vlasti može započeti. Nešto kasnije Trump je rekao da će Bijelu kuću napustiti potvrdi li kolegij elektora Bidena za predsjednika. Iako poraz još nije priznao, ovo su prvi znaci da se saga o američkim predsjedničkim izborima bliži svome kraju.

Ostali smo bez trojice velikana. Zauvijek su nas napustili legende hrvatskog glumišta Mustafa Nadarević, Špiro Guberina i nogometni virtuoz Diego Maradona. Prvak HNK Zagreb, Mustafa Nadarević, preminuo je u 77. godini života, a zauvijek ćemo ga pamtiti po brojnim kazališnim, televizijskim i filmskim ulogama, kao i njegovog kolegu Špiru Guberinu. Obojica su postigli zavidna glumačka ostvarenja, a zajedno su glumili u Velom mistu.

Samo pet dana nakon Mustafe u 88. godini života napustio nas je i Špiro. Posljednji pozdrav jednom od najboljih nogometaša Diegu Maradoni odalo je preko milijun Argentinaca, a o “Malom Zelenom” kako su ga zvali, oglasio se i papa Franjo. Nazvao ga je nogometnim pjesnikom, izvanrednim igračem i krhkim čovjekom. Maradona je preminuo u 61. godini života nakon što mu se pogoršalo zdravstveno stanje. Nastupi koje su ova trojica velikih profesionalaca odradili svaki u svojoj profesiji ostavit će ih zauvijek u našim sjećanjima.

Podijeli