Stručnjak o slučaju Huawei: “Vjerujem da će Europa biti razumnija”

Stručnjak o slučaju Huawei: “Vjerujem da će Europa biti razumnija”

Podijeli

Nakon trgovinskog, počeo je IT rat između SAD-a i Kine. Temeljem izvršne uredbe predsjednika Trumpa, američki Google objavio je da počinje otkazivati suradnju kineskom Huaweiju, koji se nalazi na crnoj listi kompanija opasnih za nacionalnu sigurnost. Istražili smo što to znači za korisnike Huawei mobitela u Hrvatskoj i koja je pozadina cijele priče.

Svi koji trenutačno imaju Huawei mobitel i dalje će imati potpunu podršku i moći će koristiti sve Googlove servise, kao što su Google Play Store, Gmail i YouTube. Problem će nastati kad dođe iduća verzija Androida, koju Huawei mobiteli neće dobiti, objasnio je za Media servis novinar portala Netokracija Ivan Šimić.

“Mislim da je velika količina korisnika u Hrvatskoj kupila Huawei jer su jeftini i solidno rade. Možda ljude neće biti ni pretjerano briga oko toga, jer npr. imaju Android 7 i ne da im se nadograđivati na Android 8 ili 9. Naravno, ako ostane ovako i Google ne napravi neke drastične korake.”
U međuvremenu se oglasio i Huawei. U prioćenju koje prenosi portal Verge napominju da će nastaviti pružati sigurnosna ažuriranja i usluge svim postojećim Huawei i Honor smartphone uređajima i tabletima, uključujući one koji su prodani i koji su još uvijek na zalihama na globalnoj razini. Šimić kaže kako će Huawei ubuduće vjerojatno imati svoj sustav, sličan Androidu.

“Ako nastavi ovako biti kako je sada, kroz dvije godine neće biti nimalo slično imati Huawei mobitel kao što je sada. Vjerojatno će imati neki Huaweijev osobni sustav, koji će isto biti dobar. Ako Trump ne dobije sljdeće izbore, možda će se sve vratiti na staro. Nitko više u ništa ne može biti siguran u ovom trenutku.”
No, što je u pozadini cijele priče, zašto Amerika želi izgurati Huawei?

Sve se događa u jeku trgovinskog rata između dvije zemlje, kad je Amerika odlučila Kini dodatno podići carinske tarife. Trump je zabranio američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim tvrtkama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. Američki vladini dužnosnici već neko vrijeme sumnjaju da Huawei radi za interese kineske vlade, što je kineska kompanija negirala. No, ocjenjuje se da je do ovakve situacije doveo i prelazak na 5G tehnologiju mobilnih mreža, u čemu je Huawei najjači.

“Vjerojatno je to i jedan od razloga zašto ih Amerika napada. Jednostavno imaju puno napredniju tehnologiju nego oni. Veliki američki telekomi će vrlo rado kupiti od Huaweija routere i svu moguću tehnologije, da bi bili prvi koji imaju 5G i tako je diljem svijeta. Svi sad žele surađivati s Huaweijom pa je Amerika odlučila da oni ne bi tako.”
Osim Googlea, s Huaweijem prestaju poslovati Intel, Qualcomm i Broadcom, trojica vodećih svjetskih proizvođača čipova. Kina bi se lako mogla osvetiti, kaže Šimić, jer ima Foxconn- najveću tvrtku za proizvodnju silikonskih čipova.

“I što da oni sad kažu da Appleu više neće proizvoditi čipove? Koga će Apple naći? Nikoga. Isto kao i Google, koji koristi snapdragon procesore u svojim mobitelima. Da ih moraju proizvoditi u Americi, mobiteli bi bili 40 posto skuplji, odmah sutra.”
Najzanimljivije pitanje je kako će sada Kina reagirati, rekao je za MS stručnjak za informatičku sigurnost, Alen Delić.

“To je čisto pitanje politike i trgovinskog rata. Ovisno o tome što će Kina sljedeće napraviti, bit ćemo puno pametniji oko toga što će se dalje događati.”
Delić dodaje da je u ovoj situaciji možda samo riječ o zastrašivanju. Pitanje je i na čiju će stranu stati Europska unija.

“Europa puno više želi imati otvoreno tržište i zalaže se za slobodu različitih kompanija. Vjerojatno neće ići toliko direktno kao Amerika koja je cijeli zakon donijela zbog jedne tvrtke koju žele uništiti ili zastrašiti. Vjerujem da će Europa biti puno razumnija.”

Podijeli