Sindikati tvrde da porezna reforma favorizira poslodavce

Sindikati tvrde da porezna reforma favorizira poslodavce

Podijeli

Sindikati su se obrušili na poreznu reformu koju je vlada prestavila prošlog tjedna. Pitaju jesu li Mjere u cilju rasterećenja ili se svodi na zadovoljavanje profita.
Sindikalne središnjice zajedno su kritizirale vladinu 4. poreznu reformu. Mladen Novosel iz SSSH kaže da su sve reforme uvijek nudile najviše rasterećenja za poduzetnike i profit.

“Da li je ova mjera i ove mjere koje se donose u cilju rasterećenja građana i podizanja mogućnosti potrošnje, plaća i boljeg života ili se sve svodi na zadovboljavanje kapitala i profita , a za radnike što ostane.Sindikati pozivaju vladu da više učini na podizanju minimalne i svih ostalih plaća u RH”.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata isto kaže da izmjene u velikoj mjeri na ruku idu poslodavcima kojima vlade gonama podilaze.

“I ono što se događa je vrlo jasno. S jedne strane vlasti kukaju da im nedostaje sredstava u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, a s druge strane sve se više podilazi poslodavcima sklanjajući se u prostore neoporezivih davanja. To poslodavci nadoknađuju i ono što je nekada bio dio isplate na crno sada postaje legalno kroz neoporeziva davanja.”

Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kaže da je ovo najlošiji krug poreznih izmjena jer se većina novca od 3 milijarde baca i ne nudi odgovor na izazove.

“Ove tri miljarde kuna završit će u džepovima trgovaca i ugostitelja i neće imati nikakav efekt na smanjenje cijena i standard građana, neće potaknuti potrošnju i neće imati multiplikativni efekt na povećanje BDP-a. Dakle, ove tri milijarde mogle su se bolje iskorititi.”

Sever se osvrnuo na zahtjeve HNS za daljnjim uštedama i uvođenjem jedinstvene stope poreza…

“To treba jednostavno sasjeći u korijenju. Jedna porezna stopa u sustavu poreza na dohodak drastično povećava nejednakosti. Progresivno oporezivanje dohotka jedna je od mjera smanjivanja nejednakosti i zato treba povećati neoporezivi dio dohotka.”

Minstar zaštite okoliša Tomislav Ćorić komentirajući prigovore na poreznu reformu odbacuje da su mjere kratkoročne.

“Ne bih rekao da je kratkoročna, ako uzmete u obzir da dio mladih na tržište rada dolazi sa 18 godina nije kratka. Oni koji uđu nakon fakulteta na njih se odnosi oko 6 godina života. Ako spominjete ostale skupine mislim da su se druga rasterećenja u prethodnim koracima reforme itekako odnosila na te skupine.”

Podijeli