SDP o Ustavnom sudu i Stožeru: Dosta je pametovanja iz HDZ-a

SDP o Ustavnom sudu i Stožeru: Dosta je pametovanja iz HDZ-a

Podijeli

Dvoje ustavnih sudaca Ustavnog suda predlaže pokretanje postupka ocjene ustavnosti nekih odluka koje je donosio Stožer civilne zaštite tijekom korona krize, doznaje N1 televizija. Premijer Andrej Plenković tvrdi da ga to ne brine. ”U prvom pokušaju oporba je doživila težak poraz, siguran sam da će i ova inicijativa”, rekao je.

“Sve što smo donosili bilo je i u skladu s Ustavom i u skladu sa zakonom i osiguralo je da Hrvatska ima vrlo učinkovit stožer, odlične mjere, spriječi širenje zaraze, minimizira štetu pogotovo komparativno gledano u odnosu na druge zemlje.”
Na novonastalu situaciju osvrnuo se i nositelj HDZ-ove liste u II izbornoj Jedinici Gordan Jandroković:

“Vidio sam priopćenje predsjednika Ustavnog suda koji kaže da nije bilo pokretanja postupka, nego da se radi o inicijativi dva suca koji su uvijek u ovakvim situacijama na strani lijeve opcije i čini mi se da je ovdje došlo do određene instrumentalizacije od strane ta dva suca, svoje pozicije unutar Ustavnog suda i pokušaja davanja vjetra u leđa inicijativi koja je pokrenuta i od jednog dijela SDP-ovih zastupnika.”
Stigao je odgovor iz SDP-a. Glavni tajnik Nikša Vukas:

“Nije na nama da mi određujemo na Ustavnom sudu, jer ja prije svega nisam ni sudac ni pravnik, ono što smo mi kroz saborsku proceduru od njih tražili da izglasamo izvanredno stanje, da se donesu zakoni, da se ne dovedemo u ovakvu situaciju, non-stop su se micali sa strane i sad se Jandroković probudio nakon mjesec i pol dana i nekome će pametovati. Pa dosta je više njihovog pametovanja. I sad nama koji imamo dva ili tri ili nebitno koliko sudaca koji su dugogodišnji suci Ustavnog suda i oni sad nama tu postavljaju pitanja, samo pokazuje koliki su licemjeri.”

Podijeli